search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

”Det finns en framtidstro här”

Medan stora delar av Sverige hukar inför krisen storsatsar företagen i norra Sverige. För advokaterna ger nyindustrialiseringen både uppdrag och framtidshopp.

– Det är en samhällsomvandling som pågår. Det är liksom en nybyggaranda som vi ser. Människor är jättepositiva, säger advokat Sofia Ungh, verksam på Advokatfirman Kaidings kontor i Skellefteå.

Kaiding har kontor på sex orter i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Just Skellefteå är en av de orter som nu industrialiseras på nytt, med bland annat batterifabriken Northvolt. Utöver det finns i området bland annat stora satsningar på gruvnäringen, vindkraften och framställning av fossilfritt stål.

De stora investeringarna skapar arbetstillfällen i områden som tidigare beskrivits som avfolkningsbygder. Och även för advokaterna genererar satsningarna gott om uppdrag.

– Vi tar hand om både entreprenörer och underentreprenörer. Även fastighetssidan har vuxit i takt med exploateringsprojekt och en ökad investeringsvilja generellt. Tidigare arbetade vi mot marknaden i södra Sverige, nu gör vi stora transaktioner här också, konstaterar Sofia Ungh, som också ser att industrialiseringen och inflyttningen av arbetskraft ger ringar på vattnet i form av växande befintliga företag och inflyttade familjemedlemmar som startar egna företag.

Liksom många av klientföretagen har Kaiding svårt att rekrytera rätt kompentens för alla uppdrag som kommer in, berättar Sofia Ungh.

– Vi har inte hunnit med att rekrytera, eftersom det varit så mycket att göra. Därför dras vi med en ständig underbemanning. Jag tror inte att krisen kommer att lösa den, eftersom vi har fortsatt mycket jobb, säger hon, och tillägger att byrån snart ska dra igång ett rekryteringsförfarande.

Konkurrens söderifrån

Kaiding har klienter inte bara i norra Sverige. Sofia Ungh märker att många företag i södra Sverige nu tittar norrut när de planerar nya satsningar. De lägre elpriserna lockar, liksom tillgången på naturresurser.

Däremot märker Sofia Ungh, precis som många andra intervjuade advokater, en viss avmattning av ekonomin söderut.

– Transaktionerna rullar på, vi känner inte att det tar slut. Men vi kan märka en mer avvaktande inställning och att det är lite längre till pengarna i södra Sverige. Det kan ta lite längre tid innan pengarna kommer fram, vilket ger en viss tröghet i ärendena, säger hon.

Med nyindustrialiseringen kommer också advokatbyråerna från Stockholm och övriga Sverige in mer på den norrländska marknaden.

– Vi stöter på dem oftare även i de Norrlandsbaserade ärendena, särskilt i vissa typer, som i gruvnäringen. Men inte så ofta som man skulle kunna tro, konstaterar Sofia Ungh.

Sofia Ungh har själv varit verksam i Stockholm i ett antal år. 2017 flyttade hon tillbaka till hemstaden Skellefteå, som då förvandlats från sömnig småstad till en levande stad med ett bra utbud av kultur och restauranger. Den stora samhällsomvandlingen bidrog starkt till att Sofia Ungh återvände. Och hon ångrar inte beslutet.

– Det finns en framtidstro här, medan det övriga Sverige håller på att deppa ihop. Det är klart att folk här också oroar sig över kriget och elpriserna, men trots det finns en positiv anda och en framtidstro.

Industrisatsningar i norr

Några av storsatsningarna är:

  • Northvolt, Skellefteå: batterifabrik med tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi.
  • H2 Green Steel, Boden: anläggning av ett nytt stålverk för produktion av fossilfritt stål, med hjälp av vätgas och förnybara energikällor.
  • Hybrit, Luleå och Malmberget: produktion av fossilfritt stål med bland annat hjälp av vätgas.
  • Talga Resources, Vittangi och Luleå: anläggning av grafitgruva i Vittangi och tillverkning av batteri­anoder i Luleå.
  • Markbygden, Piteå: vindkraftpark.
Ulrika Öster
Annons
Annons