search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 8 2022 Årgång 88
Nr 8 2022 Årgång 88

Fokus

Fortsatt högtryck på affärsbyråerna

Krig i närområdet, stigande inflation och rekordhöga elpriser. De affärsjuridiska affärsbyråerna följer utvecklingen och förbereder sig för tuffare tider. Men än är det ingen brist på uppdrag. Och i norra Sverige investeras det friskt.

Läs mer

Ledare

Problematiska hemliga tvångsmedel

En ny regering är på plats. Min förhoppning är att den kommande mandatperioden kommer att... Läs mer

Gästkrönika

Tidöavtalet får stor inverkan på barnrätten – barn i utsatthet drabbas hårdast

Tidöavtalet täcker in sex samarbetsområden och ett antal andra samarbetsfrågor. Fem av dessa... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Nyhetsreportage
Annons
Annons Annons

Praktisk juridik

Annons
Annons Annons

Fokus

Etik

Debatt

P.S. Chefredaktören har ordet

Civilkurage i tider med auktoritära ideal

Inget är väl bättre än människor som visar civilkurage. Tyvärr brukar det sägas att det inte är svenska folkets bästa egenskap. Hellre då konsensus och spelat samförstånd. Därför är det uppmuntrande med advokater som vågar ta ställning, så klart för klienten, fast också för rättsstaten, och även engagera sig i politiken, oavsett partifärg.

I den nytillträdda regeringen ingår två ministrar med advokatbakgrund. Gunnar Strömmer, månadens advokat i nr 1, 2014, som har fått det svåra uppdraget som justitieminister, och Jessika Roswall, månadens advokat i Advokaten nr 9, 2010 och nr 2, 2020, som EU-minister.

En utblick i världen visar att advokater både behövs och vågar ta ställning. Den engelsk-belgiska advokaten och kriminologen Laure Baudrihaye-Gérard konstaterar att vad hon kallar straffpopulism har fått ett allt större genomslag i hela Europa, läs mer i artikeln ”Straffpopulism hotar rättsstaten i Europa”. Som en del av straffpopulismen angriper vissa stater advokater och civilsamhällesorganisationer, som försöker skydda utsatta grupper. Laure Baudrihaye-Gérard betonar att advokaterna står i främsta linjen för att delta i arbetet med att upprätthålla rättsstaten.

Särskilt modiga och fyllda av civilkurage är alla de advokater som protesterar mot tyranner och kämpar för demokratin. Ett av de senaste exemplen är de iranska advokater som ger sig ut för att protestera mot förtryckarregimen, läs mer i artikeln ”Historisk men skrämmande frihetskamp pågår”. Den 12 oktober demonstrerade advokater utanför det iranska advokatsamfundet i Teheran. Minst tre advokater ska ha gripits i samband med demonstrationen. Tidigare har även en iransk advokat skjutits till döds av iranska säkerhetsstyrkor.

I Kina har advokater, som kämpar för rättsstaten eller företräder demokratiaktivister, sedan länge förföljts brutalt av myndigheterna. Trots att förtrycket, enligt olika rapporter, tilltagit ytterligare framhärdar advokater fortfarande. Under senare år har det blivit uppenbart att kampen i dag står mellan det auktoritära och det demokratiska idealet.

I dessa tider är advokaternas civilkurage viktigare än på mycket länge.

Tom Knutson
Chefredaktör