search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 7 2022 Årgång 88
Nr 7 2022 Årgång 88

Fokus

Den nya migrationsrätten skapar lidande

Från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd. Med dagens utlänningslag ska flyktingar inte stanna längre än nödvändigt i Sverige för att sedan återvända hem. Resultatet är att människor inte integreras och har hamnat i limbo med processer utan slut.

Läs mer

Ledare

Den europeiska advokatdagen är värd att uppmärksamma

”Där det finns en advokat, där finns det en konflikt.” Det påminde en kollega mig om,... Läs mer

Gästkrönika

Juridiken som en del av någonting större

”En juristutbildning är som att lära sig reglerna till alla världens sällskapsspel utantill,... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Nyhetsreportage
Annons
Annons Annons
Annons
Annons Annons

Praktisk juridik

Fokus

Etik

Debatt

P.S. Chefredaktören har ordet

Tid att vara vaksam och beredd

En solig, nästan vindstilla morgon inte långt före valdagen. Undertecknad cyklar fram på cykelbanan vid Strandvägen i centrala Stockholm i riktning mot Advokatsamfundets kansli. På den vita baksidan av en valaffisch har någon humoristiskt lagd stockholmare skrivit ett eget valbudskap med svarta bokstäver: ”Mer matmopeder!” Lite längre fram har en grupp människor klädda i grönt, troligen entusiaster från Miljöpartiet, samlats och hejar fram morgoncyklisterna med glada tillrop som: ”Tack för att du cyklar!”

Humor är sällan fel. Tyvärr kännetecknades årets valrörelse av mycket annat än just det.

När dessa rader skrivs är valet över. Valstugorna vid Sergels torg är tillbommade och övergivna i väntan på att transporteras bort för den här gången. Mandaten till riksdagsvalet är färdigräknade. Den så kallade högersidan har slutligen fått 176 mandat, mot 173 för vänstersidan. Centerpartiets partiledare Annie Lööf har just meddelat sin avgång.

De partier som vill vara med i den kommande regeringen positionerar sig och kommer dagligen med uttalanden om krav och förväntningar. Spekulationerna i medierna är närmast oändliga om hur den påbörjade regeringsbildningen kommer att sluta. Det råder ett nytt politiskt läge.

Samtidigt stundar en krigsvinter, varnar många. Svåra tider nalkas för alla och envar.

För Sveriges advokater och Advokatsamfundets ledning är det nog bra att följa utvecklingen för advokatkåren vaksamt och att vara beredd att på olika sätt agera snabbt eller aktivt förebyggande. Gemensamt eller enskilt. Eller både och.

Tom Knutson
Chefredaktör