search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Magic circle: Timtaxan når 1 500 pund för partner

Timpriset för juristtjänster vid Londons ledande byråer har fördubblats på 15 år. Nu kommer kritik från domstolsvärlden.

Uppgifterna om timtaxan kommer från en ny bok av Jim Dia­mond, en av Storbritanniens ledande experter på just advokatkostnader. Diamond pekar på att en delägare i en Magic circle-byrå nu kostar mellan 1 000 och 1 500 pund i timmen. År 2007 var motsvarande siffra 625–700 pund i timmen.

Även timtaxan för juniora jurister har stigit till upp emot 600 pund i timmen på de största byråerna, och mellan 300 och 450 pund vid övriga Londonbyråer.

Regeringens riktlinjer för timtaxan har inte hunnit med i prisutvecklingen. Enligt dem ska en Londonadvokat med mer än åtta års erfarenhet kosta 512 pund i timmen.

Timpriset 1 100 pund ifrågasattes tidigare i år av en av landets högsta domare Lord Justice Males, som uttryckte att sådana belopp kräver en ”tydlig och övertygande motivering”.

Under de senaste 20 åren har Storbritanniens advokatbyråer ökat sina intäkter från 8,6 miljarder till 41,6 miljarder pund. Mer än två tredjedelar av intäkterna landar hos landets ett hundra största byråer.

Källa: Law Society Gazette

Annons
Annons