search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

”Hundra år av ensamhet” gjorde ett outplånligt intryck

Stefan Lindskog, f.d. justitieråd och tidigare ordförande i Advokatsamfundet, läser huvudsakligen facklitteratur och är numera periodare när det gäller skönlitteratur.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Jag har aldrig gjort någon skillnad mellan arbetstid och fritid. Varje stund är en värdefull gåva och skall tas till vara på det bästa sätt som omständigheterna tillåter. Inte heller har jag några böcker på mitt nattduksbord, däremot travar av olästa sådana på mitt biblioteksbord. Och jo, jag läser, men jag lägger ned mer tid på skrivande än läsande. Och när det gäller intryck vistas jag lika gärna ute i naturen med dess ljudpaletter och fägring som inne i läsfåtöljen med en bok och Charlie Parker eller John Coltrane som ljudkuliss.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– Jag läser huvudsakligen facklitteratur, såväl systematiskt inom mina ämnesområden som mer stokastiskt beträffande samhälleliga frågor i allmänhet. När det gäller skönlitteratur är jag numera periodare (i yngre år var jag en idog storkonsument av klassisk litteratur). Under avhållsamhetstider – som för tillfället – blir det dock ibland lite förströelseläsning på tågresor och liknande, senast Den som dödade helvetets änglar av Jan Guillou och Sooley av John Grisham.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Svårt att välja. Olika genrer kan appellera på skilda sätt. Men jag har alltid varit förtjust i den sydamerikanska magiska realismen. Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez gjorde ett outplånligt intryck, och jag har läst om den några gånger. Detsamma gäller Moment 22 av Joseph Heller, där den svarta humorn blir till ett storartat underhållningsmord på krig och byråkrati. Insiktsfulla och samhällsorienterade thrillers läser jag också gärna. I det hänseendet sticker Protect and Defend av Richard North Patterson ut, den enda boken av det slaget som jag har läst om. Även mer episka verk som Låt tistlarna brinna av Yaşar Kemal kan få mig att känna saknad och nästan sorg när jag nått sista sidan. Och så förstås Röde Orm, som jag aldrig kan få nog av!

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– Det handlar nog främst om att introducera barnbarnen till den klassiska världslitteraturen i takt med att de blir mogna för det och då börja med kortare och lättillgängliga verk, gärna med en touch av humor såsom En underbar torsdag av John Steinbeck före Vredens druvor av samme författare och Kappan av Nikolaj Gogol före Brott och straff av Fjodor Dostojevskij.

– Till en läsekrets av jurister vill jag rekommendera Richard North Patterson i största allmänhet, och då särskilt Protect and Defend som handlar om det politiska spelet kring utnämnandet av en ny ordförande i amerikanska högsta domstolen och Balance of Power som angriper den amerikanska vapenlobbyn. Richard North Patterson överglänser enligt min mening i alla avseende mer populära författare i liknande genrer, såsom John Grisham. Och även om de nämnda böckerna har några decennier på nacken är de fortfarande samhälleligt relevanta.

Annons
Annons
Annons