search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

För den goda sakens skull

Det brukar sägas att svenskarna är en av de mest individualistiska folkgrupperna i världen. Och det kan nog stämma. Fast i kris- och orostider tycks det förändras snabbt. Och svenskar liksom andra folk världen runt visar sig vara allt annat än likgiltiga inför sina medmänniskors lidande.

Vi såg det i flyktingkrisen 2015. Tusentals svenskar engagerade sig för att på olika sätt stödja och hjälpa flyktingar som kom. Och vi har sett det många gånger under historiens gång.

I februari 2022 när det på nytt utbröt allvarlig oro i världen, och miljontals ukrainare lämnade sitt hemland undan president Vladimir Putins olagliga invasion, var det många i Sverige som snabbt engagerade sig för att hjälpa flyktingarna som sökt sig hit. Även frivilligorganisationer som Hemvärnet och Lotta­kåren noterade rekordtillströmning av nya medlemmar. Och inom stora delar av samhället har oräkneliga människor ställt upp för att göra skillnad.

Även advokaterna och Advokatsamfundet var snabba att agera
och mobilisera. Advokatsamfundet tog flera initiativ för att bistå Ukrainas folk. På kort tid lanserades bland annat en ny webbsida på samfundets webbplats och samfundet tog initiativ till Advokathjälpen Ukraina. Många advokater meddelade att de var beredda att ställa upp med gratis råd­givning till flyende ukrainare, läs mer i artikeln ”De hjälper flyktingarna från Ukraina”. Ett stort antal advokater och advokatbyråer har skänkt betydande summor pengar.

Det finns något förtröstansfullt i att så många utan att tveka är beredda att för den goda sakens skull göra en insats när det krävs.

Tom Knutson
Chefredaktör

Annons
Annons