search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Cornelis texter är lika aktuella i dag som då han levde

Advokat Anton Strand, Advokatfirman Defens i Stockholm, är ny ordförande i Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne.

Hur kom det sig att du utsågs till ordförande?

– Den tidigare ordföranden, Cornelis advokat Anders Petrus, frågade mig om jag var intresserad att ta över ordförandeklubban. Efter att jag i några års tid års tid hade följt det löpande och varierande arbetet valdes jag av styrelsen i november 2021 till ny ordförande. Som ordförande ansvarar jag för förvaltningen av stiftelsens medel och produktionen av utdelningen av Cornelispriset, men också de immateriella rättigheterna till majoriteten av verken. Anders såg mig som en lämplig efterträdare, säkert på grund av mitt stora musikintresse, mitt kontaktnät i musikbranschen och att jag jämte min verksamhet som försvarsadvokat också jobbat med bland annat immateriella frågor för artister.

Vilket är syftet med Cornelis Vreeswijk-stipendiet?

– Cornelis tanke var att priset skulle vara det pris han själv hade behövt i slutet på karriären. Cornelis, som hade tjänat en hel del pengar under sina år som artist, dog skuldsatt och efterlämnade inga pengar, men väl sin låtskatt. Rättigheterna till musiken har efter hans död inbringat en hel del medel som genom Anders Petrus kloka förvaltning i dagsläget ligger på över 65 miljoner kronor. Priset tas från avkastningen av kapitalet och ligger i dag på 750 000 kronor. Min målsättning är att stiftelsen inom några år ska kunna dela ut över en miljon kronor – då blir vi Sveriges största musik- och kulturpris.

Vilka kan få stipendiet?

– Cornelis har själv ställt upp villkoren. Stipendiaten måste söka priset, vara minst 35 år gammal, behärska svenska språket och vara verksam i Sverige. Den som får priset skall vara musiker, diktare eller bild- eller annan likvärdig konstnär. Stipendiaten får inte heller ha erhållit statligt, kommunalt eller fackligt stipendium. Genom åren har flera av Sveriges största och mest folkkära artister fått stipendiet, bland andra Sven-Bertil Taube, Lena Nyman, Rikard Wolff, Lill Lindfors, Monica Zetterlund och förra årets pristagare Lasse Berghagen.

Hur utses stipendiaten?

– Stiftelsens styrelse utgör jury. Den består av en kulturjournalist från Aftonbladets respektive Expressens kulturredaktioner samt Silas Bäckström som var Cornelis producent och vän. Jag själv har också rösträtt i juryn, något jag dock likt min föregångare avser nyttja endast om övriga jurymedlemmar inte kan komma överens om en vinnare.

Hur kom du själv i kontakt med Cornelis produktion?

– Cornelis spelades flitigt hemma då jag var barn. Själv började jag lyssna mer aktivt i samband med hans bortgång 1987, och han har regelbundet varit med mig sedan dess. Cornelis låtskatt är enorm, och han var så unik i sitt uttryck – att med visan som form, med både humor och allvar och med ett fantastiskt och utvecklande språk, många gånger berätta något viktigt.

Har du någon favorit bland Cornelis verk?

– Vilken svår fråga, det finns så mycket! Om jag måste välja en säger jag ”Balladen om båtsman Charlie Donovan”, en lite vemodig, bluesinspirerad och äventyrlig visa med djup.

Vad kan Cornelis visor säga oss i dag?

– Jag tycker hans texter är lika aktuella i dag som då han levde. Texterna behandlar många gånger sociala orättvisor, vardagliga glädjande ämnen eller besvärliga motgångar och de handlar ofta om kärlek och intryck av olika slag. Det är lätt och givande att reflektera över texterna, och det kommer det att vara även i framtiden.

Annons
Annons