search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 4 2022 Årgång 88
Nr 4 2022 Årgång 88

Fokus

Usla odds för den enskilde – ändring på gång?

Att tvista med en myndighet kan vara krävande. Oddsen för att vinna är dåliga, och om du anlitar ett ombud för att förbättra dem får du som regel stå för notan själv – även om du vinner. Men kritiken mot den svenska förvaltningsprocessen, och i synnerhet mot hanteringen av rättegångskostnader, är nu hård. Kritikerna ifrågasätter om Sverige verkligen lever upp till Europakonventionens och regeringsformens krav. Ett rättsfall i Högsta förvaltningsdomstolen, med många skiljaktiga justitieråd, illustrerar tydligt problemen.

Läs mer

Ledare

Unga jurister – blivande advokater?

Jag fick en intressant fråga av en student när jag föreläste på juristprogrammet på... Läs mer

Gästkrönika

Arbetet mot straffrihet och för upprättelse åt människor

Ett anfallskrig i Europa. Konsekvenserna är enorma för människor som drabbas, utsätts för... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Nyhetsreportage
Annons
Annons Annons
Annons
Annons Annons

Fokus

Etik

Digitala kurser

Direktsända kurser, som streamas med ljud och bild till deltagarens dator, räknas sedan december 2020 som... Läs mer

Debatt

P.S. Chefredaktören har ordet

För den goda sakens skull

Det brukar sägas att svenskarna är en av de mest individualistiska folkgrupperna i världen. Och det kan nog stämma. Fast i kris- och orostider tycks det förändras snabbt. Och svenskar liksom andra folk världen runt visar sig vara allt annat än likgiltiga inför sina medmänniskors lidande.

Vi såg det i flyktingkrisen 2015. Tusentals svenskar engagerade sig för att på olika sätt stödja och hjälpa flyktingar som kom. Och vi har sett det många gånger under historiens gång.

I februari 2022 när det på nytt utbröt allvarlig oro i världen, och miljontals ukrainare lämnade sitt hemland undan president Vladimir Putins olagliga invasion, var det många i Sverige som snabbt engagerade sig för att hjälpa flyktingarna som sökt sig hit. Även frivilligorganisationer som Hemvärnet och Lotta­kåren noterade rekordtillströmning av nya medlemmar. Och inom stora delar av samhället har oräkneliga människor ställt upp för att göra skillnad.

Även advokaterna och Advokatsamfundet var snabba att agera
och mobilisera. Advokatsamfundet tog flera initiativ för att bistå Ukrainas folk. På kort tid lanserades bland annat en ny webbsida på samfundets webbplats och samfundet tog initiativ till Advokathjälpen Ukraina. Många advokater meddelade att de var beredda att ställa upp med gratis råd­givning till flyende ukrainare, läs mer i artikeln ”De hjälper flyktingarna från Ukraina”. Ett stort antal advokater och advokatbyråer har skänkt betydande summor pengar.

Det finns något förtröstansfullt i att så många utan att tveka är beredda att för den goda sakens skull göra en insats när det krävs.

Tom Knutson
Chefredaktör