search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser Världen

Vittnesmål samlas i app

Vittnes­målen om ryska krigsförbrytelser i Ukraina är många. För en framtida rättslig prövning finns nu en app: ”eye­Witness to Atrocities” som kan underlätta insamlandet av bevis. Appen ska enligt upphovsmännen använda avancerad teknik för att skapa tillförlitlig bevisning.

Bakom appen står en brittisk stiftelse, med representanter för bland annat advokatorganisationen International Bar Association (IBA).

Centralafrikansk exminister inför ICC

Maxime Jeoffroy Eli Mokom Gawaka, tidigare minister i Centralafrikanska republikens regering, har överlämnats av Tchad till Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Mokom Gawaka är misstänkt för att ha lett och organiserat den huvudsakligen kristna gruppen anti-Balakas angrepp på rebellgruppen Seleka 2013–2014.

Angreppen på Selekas medlemmar, mestadels muslimer, var mycket brutala och orsakade tusentals dödsfall. Hundratusentals människor drevs också på flykt. Den tidigare ministern väntar nu åtal för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Rättssäkerheten backar i Danmark

Var tredje tillfrågad advokat i Danmark anser att rättssäkerheten i landet försämrats jämfört med förra året. Det visar en undersökning genomförd av det danska advokatsamfundet. Enligt undersökningen anser också var femte advokat att landets rättssäkerhet generellt är svag. I undersökningen medverkade 573 advokater och biträdande jurister.

Källa: advokatsamfundet.dk

Annons
Annons
Annons