search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 3 2022 Årgång 88
Nr 3 2022 Årgång 88

Fokus

Kampen om förtroendet

I ett mångfacetterat och växande medielandskap blir det allt viktigare med ett medvetet förhållande till medierna. Mediekontakter kan gynna klienterna – men också förtroendet för advokatkåren och rättssystemet. Inom Åklagarmyndigheten arbetas det sedan många år medvetet och framgångsrikt för att nå ut i medierna. Det handlar, säger kommunikationsdirektören, om just förtroende.

Läs mer

Ledare

Fokusera på den mänskliga aspekten att hjälpa

Kriget ställer demokratin inför svåra prövningar, som Åsa och Martin Wikforss skrev i DN den... Läs mer

Gästkrönika

Tillsammans är vi starka

Kronofogden motverkar den organiserade brottsligheten tillsammans med andra De som ingår i den organiserade... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter

Notiser

Lagrådet uppmanar regeringen att backa Lagrådet, i form av ledamöterna Martin Borgeke, Mari Andersson... Läs mer
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Nyhetsreportage
Annons
Annons Annons
Annons
Annons Annons

Fokus

P.S. Chefredaktören har ordet

En omöjlig ekvation - Putin och rättsstaten

SVT:s korrespondent Bert Sundström syntes åter i en tv-sändning i Ryssland onsdag den 23 mars efter att ha lämnat landet under en tid. Orsaken var den ryska regimens nya medielagar, som innebär att den som kallar Rysslands invasionskrig mot Ukraina för just krig kan dömas till 15 års fängelse.

Rysslands värld är orwellsk. Krig är fred. Den ukrainska presidenten med judiskt påbrå ska avnazifieras. Och Ryssland säger sig skydda sig mot ett demokratiskt grannland genom att begå förmodade krigsbrott mot oskyldiga äldre, kvinnor och barn.

En orsak till Vladimir Putins ryska invasion är Ukrainas strävan att bli en del av de demokratiska staternas gemenskap. I Ryssland lyckades Putin och hans närmaste roffa åt sig makten och styra Ryssland bort från en fungerande rättsstat och demokrati innan den hade hunnit etableras. Hade Ryssland utvecklats till en demokratisk rättsstat med utvecklade okorrumperade institutioner och starka oberoende medier så hade Putin och hans snäva krets haft det betydligt svårare att ta över statsmakten.

Tydligare än så kan det inte illustreras hur den demokratiska rättsstaten är det bästa systemet för att förhindra tyranners illdåd.

Hur ska mardrömmen sluta? Många bedömare talar om ett utdraget krig med åtföljande diplomatiska fredsförhandlingar. Men så länge Putin eller hans gelikar är kvar och de har maktmonopol så förblir Ryssland en aggressiv och farlig pariastat. Och då är det svårt att se hur ett embryo till en demokrati ska kunna växa fram när landet har isolerats och gått tillbaka till ett slags nytt Sovjetunionen.

Det lär ta tid för fred mellan Ryssland och omvärlden, tror många idag.

Låt oss hoppas att framtiden överraskar på ett positivt sätt, som när Berlinmuren föll.

Tom Knutson
Chefredaktör