search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Bevis från MR-organisationer bidrog till dom för krigsbrott i Syrien

Med hjälp av bevismaterial insamlat av människorättsorganisationer har för första gången en hög tjänsteman dömts för krigsbrott under det syriska inbördeskriget.

 Den tidigare syriske säkerhetsofficeren överste Anwar Raslan dömdes den 13 januari av den tyska delstatsdomstolen Oberlandesgericht i Koblenz till livstids fängelse för brott mot mänskligheten och mord i Syrien. Domstolen fann honom skyldig som medgärningsman till tortyr mot över 4 000 personer, 27 mord, grovt sexuellt våld och andra brott begångna i al-Khatib-fängelset i Damaskus. Det är första gången som en högre tjänsteman i den syriska Assad-regimen döms för statligt organiserad tortyr under inbördeskriget. Anwar Raslan dömdes enligt principen om universell jurisdiktion.

Bevis insamlade av syriska och internationella människorättsorganisationer spelade en viktig roll för den fällande domen. Bland de organisationer som bidrog med bevismaterial finns Mnemonic/Syrian Archive, som samlar in och bevarar visuell dokumentation av brott mot de mänskliga rättigheterna i Syrien, och Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM), som leds av den syriske advokaten Mazen Darwish. SCM vittnade i målet under två rättegångsdagar i september 2020 och tillhandahöll bland annat kopior av läckta dokument och korrespondens från den syriska säkerhetstjänsten.

Rättegången mot två syriska säkerhetsofficerare inleddes i april 2020. I februari 2021 föll den första domen, då Iyad al-Gharib, en underordnad officer, dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för medverkan till brott mot mänskligheten.

I ett uttalande kallade Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, domen mot Anwar Raslan ”historisk”.

– Det här är ett tydligt exempel på hur nationella domstolar kan och bör fylla luckor i ansvaret för sådana brott var de än har begåtts, genom rättvisa och oberoende utredningar och rättegångar som genomförs i enlighet med internationella lagar och normer för mänskliga rättigheter. Det tjänar som ett kraftfullt avskräckande exempel och bidrar till att förhindra framtida övergrepp, sa hon.

Annons
Annons