search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Röde Orm gjorde att jag började läsa mycket

Advokat Ola Åhman, delägare på Hannes Snellman och tidigare ledamot av Advokatsamfundets styrelse, har böcker liggande överallt hemma och bläddrar i dem utifrån vad han känner för att läsa.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

Alldeles för lite. I veckorna läser jag faktiskt sådant som inte har med arbetet att göra varje dag men det blir sällan några längre stunder och jag har inte tid att sträckläsa på helger, kvällar eller annan ledighet. Däremot har jag böcker liggande överallt hemma och jag bläddrar i dem utifrån vad jag känner för att läsa vid tillfället. Jag har alltid en hel packe böcker på nattduksbordet som jag har kommit olika långt i. Just nu är det What Great Paintings Say – from the Bayeux Tapestry to Diego Rivera – Volume 1 av Rose-Marie & Rainer Hagen (den handlar om symbolism i måleriet genom tiderna och är verkligt spännande), Den märkligaste boken i världen & andra mysterier av Daniel Rydén (ett urval händelser, gåtor och myter som beskrivs och förklaras på ett fyndigt sätt), Sapiens, a Brief History of Humankind av Yuval Noah Harari, (den kan väl ingen ha missat – jag läser den för andra gången nu), The Medici av Mary Hollingsworth (en studie som utmanar den traditionella synen på Medicifamiljen och Florens betydelse för renässansen) och Europe, the First 100 Million Years av Tim Flannery (en paleontologs flyhänta berättelse om floran och faunans evolution i Europa). Sen är det två böcker till men de har legat där ett bra tag utan att jag riktigt har kommit igång med dem – för fullständighets skull får jag väl nämna dem också. Det är Spekulanten. En bok om Erik Penser och hans tid av Bengt Ericson och I ord och gärning. Winston Churchill i urval av Svante Nordin.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

Facklitteratur och utan tvekan och av två skäl. Det första är att jag har en tendens att bli överintresserad av olika saker. Det går i perioder där jag ganska ensidigt snöar in på olika ämnen. Det har bland annat och till exempel rört sig om militärhistoria, jakt- och viltvård, båt- och skeppsbyggnadsteknik (träbåtar förstås). Under en sådan period konsumerar jag allt vetenskapligt och populärvetenskapligt jag kommer över på området. Även de biografier och skönlitterära alster jag får för mig att läsa – ett par stycken om året – brukar ha en anstrykning av ämnet. Efter sådär 6–7 år har man kommit igenom det mesta och då brukar jag halka in på något nytt område och då blir uppmärksamhetsgraden för de tidigare intressena mer normal. Sedan ett par år känner jag stor entusiasm för Italien och just nu är det renässansen och särskilt Florens som lockar. Här finns det verkligen hur mycket som helst att tillägna sig. Det andra skälet är att facklitteratur och faktaböcker normalt tillåter att man läser dem på ett annat sätt än skönlitteratur vilket passar min tillvaro och läggning bättre – jag kan plocka upp dem närhelst jag har tio minuter över och ändå få en massa spännande information. Om jag börjar på en skönlitterär bok och sedan inte hinner läsa under några dagar tappar jag lätt narrativ och stämningsläge och kan inte bara kliva in i berättelsen igen. Då är startsträckan lång innan jag är tillbaka och med min lite otåliga läggning tar det emot att återuppta läsningen. Det är lite trist faktiskt. Så upplever jag inte att det är med facklitteratur inom min intressesfär.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

Oj vilken svår fråga – men allting mätt och vägt undrar jag om det ändå inte måste bli Röde Orm av Frans G. Bengtsson. Den läste jag första gången i elvaårsåldern och det är nog den boken som gjorde att jag därefter började läsa förhållandevis mycket – så i den meningen var den väldigt betydelsefull. Den är ju skriven på lite speciell prosa och för mig som liten grabb var det nästan som att tyda runstenar. Det var ett fasligt slående i ordböcker och andra lexikon och mängder av frågor till mina föräldrar men en väldigt spännande saga. Sen blev det mycket vikingar och vikingatid i några år. Jag läste om den för ett tiotal år sedan under ett besök hos mina svärföräldrar. Den höll då också.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

Böcker är utmärkta gåvor, kul att ge, kul att få. Det skulle nog bli någon av Bombmannens testamenteErs Majestäts olycklige Kurt eller Domardansen av advokatkollegorna Lena Ebervall och Per E. Samuelsson. De är väldigt välskrivna och underhållande ”sannsagor” och det är tydligt att det ligger mycket undersökningsarbete bakom. Alla fem i vår familj – inte bara juristerna – har uppskattat dem. Sen är det ju roligt att författarna är advokater. De har skrivit fler böcker men jag har inte hunnit läsa dem ännu.

Annons
Annons