search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Advokater tilldelas Right Livelihood-priset
Bland de fyra männi­skorätts­för­svarare som är 2020 års mottagare av Right Livelihood-priset har tre advokatbakgrund: den iranska advokaten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh; Bryan Stevenson som leder människorättsorganisationen Equal Justice Initiative of Alabama och är medlem av delstaten Alabamas advokatsamfund samt advokat Lottie Cunningham Wren som försvarar de nicaraguanska urfolkens lagliga rätt till mark och naturresurser och har gjort viktiga insatser för att stärka urfolkens juridiska skydd. Den fjärde pristagaren är den belarusiske demokrati- och människorättsaktivisten Ales Bjaljatski.

Law Society: Coronalag har drabbat utsatta
Engelska advokatorganisationen Law Society har publicerat en rapport: Law under lockdown. Rapporten analyserar vilka effekter åtgärderna mot coronaviruset har fått för utsatta gruppers tillgång till rättslig prövning, till rättsligt biträde och till offentlig service, särskilt hälsovård och socialtjänst.

Enligt Law Society har de hastigt beredda lagarna och besluten särskilt drabbat människor i institutioner som fängelser, asylförvar och vårdhem samt människor med särskilda behov som funktionshindrade, barn och offer för våld i hemmet.

Law Society föreslår att regeringen ska utvärdera om alla åtgärderna i den brittiska coronaviruslagen verkligen behövs, säkerställa att utsatta grupper får rättshjälp för att få sina rättigheter prövade, se till att domstolarna fungerar samt förbättra information och både insamling och utvärdering av data om hur åtgärderna påverkar de utsatta.

Annons
Annons