search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

CCBE bestört över allvarliga övergrepp mot advokater

Rådet för de europeiska advokatsamfunden (CCBE) uttrycker sin oro och bestörtning över att advokater utsätts för övergrepp i Bangladesh, Haiti, Pakistan, Sudan och Turkiet.

CCBE har sänt brev till presidenten i Turkiet och till premiärministrarna i de övriga länderna till stöd för advokaterna.

I Haiti sköts Monferrier Dorval, ordförande i Port-au-Princes advokatsamfund, till döds av okända män den 28 augusti. Mordet kan knytas till en intervju med Dorval om författningsreform och val.

I Bangladesh, Pakistan och Sudan har advokater frihetsberövats och torterats eller misshandlats i samband med sin yrkesutövning och i flera fall behövt sjukhusvård.

I Turkiet lät Ankaras chefs­åklagare gripa 48 advokater och 7 biträdande jurister den 11 september. De kan hållas i arrest minst 12 dagar utan tillgång till advokat. Enligt CCBE är det en följd av Turkiets nya lagstiftning om alternativa advokatsamfund. Sedan 2016 har över 1 600 advokater gripits i Turkiet, varav mer än 600 har dömts till fängelsestraff.

Annons
Annons