search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Mjuka värden allt viktigare för unga jurister

Flexibla arbetstider och meningsfulla arbetsuppgifter är viktigare drivkrafter på arbetet än hög lön för unga jurister. Samtidigt lockar de stora, prestigefyllda advokatbyråerna fortfarande de unga, visar undersökningen Framtidens jurist.

Intressanta arbetsuppgifter, variation och en fungerande balans mellan arbete och fritid är viktigare motivationsfaktorer än möjlighet till delägarskap, bonusar och karriärstege för dagens jurister, enligt undersökningen. Det är framför allt de yngre juristerna som lyfter fram dessa mjukare faktorers betydelse, och alldeles särskilt det som kallas work–life balance.

De tillfrågade juristerna anser samtidigt att det inte görs tillräckligt i organisationerna för att erbjuda balans i livet. Mest missnöjda här är jurister på advokatbyråer. Trots detta anser hela
80 procent av juristerna mellan 23 och 29 år att de stora, prestigefulla advokatbyråerna är de mest lockande arbetsgivarna för unga jurister.

Alexandra Åquist, vd på Norstedts Juridik som ligger bakom undersökningen, anser att resultaten, och särskilt att allt fler nu efterfrågar en bättre balans i livet, ställer nya krav på advokatbyråer.

– Det räcker inte att prata lön och möjlighet att bli partner, andra mjuka värden blir allt
viktigare. Man vill kunna göra karriär men också ha plats för fritid och andra intressen. Jag tror att unga jurister i dag, kanske mer än för tio år sen, känner sitt värde och vågar ställa större krav än tidigare, säger hon, och tillägger att det ska bli intressant att se vad byråerna hittar på för att kunna locka och behålla de bästa juristerna.

Läs hela rapporten på www.nj.se/framtidensjurist.

Annons
Annons