search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Det är otroligt spännande att arbeta med affärsutveckling på byrånivå

Henrik Kjellander har arbetat med rådgivning inom arbetsrätt sedan år 2000 och ansvarar för arbetsrättsgruppen på Setterwalls Advokatbyrå i Stockholm. Den 1 augusti i år tillträdde han som ny managing partner för Setterwalls, som är en av Sveriges största advokatbyråer.

Vad är det som lockar med uppdraget som managing partner för dig som advokat?

– Det som lockar är att jag får bidra med att utveckla advokatbyrån tillsammans med alla duktiga kollegor, men också vara med och utveckla medarbetarna i sina roller. Det är otroligt spännande att arbeta med affärsutveckling på byrånivå och att leda en högt specialiserad konsultverksamhet, vilket det i grunden handlar om.

Vad är särskilt utmärkande för ledarskapet på en advokatbyrå?

– Till att börja med får man nog konstatera att det ställs särskilda krav på ledarskapet i just en partnerorganisation. Att ägarna också är operativa i verksamheten innebar utmaningar, men det finns samtidigt en enorm dynamik och utväxling i den modellen när alla har möjlighet att fokusera på rätt saker. Vi har en väldigt bra företagskultur, och det ger oss en viktig kompass i vardagen. Vi har också väldigt kompetenta medarbetare på alla nivåer, och vi trivs verkligen med varandra. Jag tror att det är viktigt att vi har ett starkt engagemang hos våra medarbetare, vilket vi får genom att sätta fokus på ledarskapet och skapa förutsättningar för våra medarbetare att lyckas i sitt arbete. Vi ser också att det skapar bättre resultat, glädje och trivsel på byrån. Det ska bli jättespännande att få ta del av den resan på byrån de kommande åren.

Vad är det bästa och det sämsta med att vara managing partner?

– Det bästa med att vara managing partner är att jag får leda och utveckla både medarbetarna och affären och att jag får ett helhetsperspektiv över verksamheten. Jag vet inte om det finns något dåligt med att vara MP – det skulle i sådana fall vara att jag inte är lika involverad i vår arbetsrättsliga verksamhet.

Vilka speciella utmaningar innebär den pågående coronapandemin för ditt ledarskap?

– Coronapandemin innebär stora utmaningar för både företag och individer världen över, och i mitt ledarskap ställs det stora krav på att se till både att verksamheten fungerar och att medarbetarna mår bra. Att ställa om till ett mer digitalt arbetssätt har varit en utmaning som jag tycker vi har lyckats väldigt bra med.

Har du någon eller några förebilder bland ledare som ger dig inspiration?

– Det finns många väldigt inspirerande förebilder, och jag tycker att de ledare som lyckas skapa ett genuint engagemang med positivt och relevant budskap är värda att låta sig inspireras av.

Du är särskilt inriktad på arbetsrätt. Är det till gagn i ditt nya uppdrag som managing partner?

– Det skadar såklart inte att jag kan arbetsmiljörätten och arbetsgivarens ansvar, men vi har väldigt bra HR som hanterar de frågorna. Däremot tror jag att MP-skapet kommer att vara till stor nytta för mig i den arbetsrättsliga rådgivarrollen eftersom min praktiska erfarenhet som företagsledare ger en djupare förståelse för klientens behov och utmaningar.

Annons
Annons