search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Notiser bransch

Film förklarar migrationsrätten

Svårt att förklara migrations­processen för klienterna? 

Nu kan du ta hjälp av en film från Domstolsverket. 

I filmen beskrivs vad du behöver göra, hur migrationsdomstolen hanterar ett överklagande, och vad som händer när domstolen fattat beslut.

Filmen finns att se på www.domstol.se.

Ta en virtuell tur i framtidens anstalt

Kriminalvården har nu presenterat sitt första typhus. Typhuset finns på anstalten Skenäs och ska stå modell för kommande anstaltshus inom Kriminalvården, och kan besökas virtuellt på Kriminalvårdens webbplats. 

Byggnaden innehåller 48 bostadsrum för lika många intagna, fördelat på fyra avdelningar. Möjlighet finns till att ta in ytterligare åtta klienter, genom att dubbelbelägga i vissa rum. Här finns även bland annat sällskapsrum och kök. Det mesta av inredningen har producerats av Kriminalvårdens intagna.

www.kriminalvarden.se

Forskningsprojekt: intervjupersoner sökes

Har du erfarenhet av rollen som offentligt biträde för barn i migrationsmål? Nu kan du bidra till ett forskningsprojekt om regleringen av tvångsmedelsanvändning mot asylsökande barn. 

Det är juristen Martina Reinius, verksam vid Umeå universitet, och hennes fyra forskarkollegor som nu söker intervjupersoner till ett tvärvetenskapligt projekt. Med tvångsmedel avses bland annat förvarsplacering och uppsikt, medicinsk ålders­bedömning, kroppsvisitationer och verkställande av utvisning.

Kontakta Martina Reinius via e-post martina.reinius@umu.se, eller på telefon 090-786 69 16.

Årets Justitia: Två advokater nominerade 

Två advokater och en biträdande jurist vid advokatbyrå är nominerade till utmärkelsen Årets Justitia. De båda advokaterna är Tone Myhre-Jensen, managing partner på Cederquist, och brottmålsadvokaten Ulrika Borg, delägare på KRIM Advokatbyrå. 

Även Linn Alfredsson, biträdande jurist på Hannes Snellman och grundare av Tech Academy Nordic, finns bland de nominerade. Den fjärde nominerade är Ida Kjos, chefsjurist på Advisa och en av initiativtagarna till uppropet #medvilkenrätt.

Utmärkelsen Årets Justitia utdelas till en kvinnlig jurist som gjort viktiga insatser för jämställdhet. Priset utdelas i år under hösten i stället för som normalt i maj.

Hurtig & Partners öppnar i Skåne

Den 1 juni 2020 öppnade advokatbyrån Hurtig & Partners kontor i Malmö och Helsingborg. Managing partner för region Syd blir advokat Fredric Wikman, tidigare åklagare som senast drivit advokatbyrå i egen regi. Byrån har sedan tidigare kontor i Göteborg, Borås, Uddevalla, Trollhättan och Stockholm.

Annons
Annons