search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Medierna

Generalsekreteraren poddade

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander har under våren talat om advokaters villkor och aktuella frågor i flera olika poddar. Den 13 maj lade Advokatpodden ut ett samtal med generalsekreteraren om bland annat rollen som generalsekreterare, de advokatetiska reglerna, om coronaviruset kan ha en påverkan på rättssäkerheten och arbetsmarknaden för jurister. Mia Edwall Insulander har också varit med i Coola jurister, en podd av Juridiska föreningen i Uppsala.

Nämndemännen i centrum för debatt

Under maj vaknade åter diskussionen om nämndemännens vara eller icke vara till liv. Debatten startades av Bengt Ivarsson, advokat och tidigare ordförande i Advokatsamfundet, i Göteborgs-Posten den 29 april, efter att nämndemän i Uppsala tingsrätt ifrågasatt en målsägande i ett våldtäktsmål med anledning av hur hon agerade under huvudförhandlingen. 

Nämndemannadebatten fortsatte i nättidningen Dagens Juridik, där nämndemännen försvarades av Linda von Beetzen, förbundsordförande för Nämndemännens riksförbund, som ville utveckla, inte avveckla systemet, samt journalisten och tidigare nämndemannen i hovrätten Bengt Olof Dike. Advokat Thorulf Arwidson tyckte däremot att frågan i första hand borde avgöras av juristdomarna. 

Annons
Annons