search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

”Det är roligare att skriva när jag får vrida till verkligheten lite”

Advokat Fredrik Persson Winter har tidigare publicerat ungdomslitteratur. Nu har han givit ut Grävlingen, en psykologisk thriller med övernaturliga inslag.

Hur fick du idén till boken?

– Jag bodde i ett hus med källare där vi lade om dräneringen och en morgon skrapade grävskopan otäckt mot väggen utanför sovrummet. Det ljudet bet sig fast och fick mig att undra om det kunde finnas något i marken som ville in, sedan satte fantasin igång.

Vad är stimulerande med att skriva just science fiction, fantasy och skräck?

– Det ger möjligheter att använda metaforer för verkliga skeenden på ett sätt som är svårt att lyckas med i just ”verkliga” böcker. Och så tycker jag det är roligare att skriva när jag får vrida till verkligheten lite.

Du är affärsjurist, inte brottmålsadvokat. Har du ändå nytta av dina erfarenheter som advokat när du skriver spänningslitteratur?

– Absolut. Det händer massor av spännande saker som går att använda även utanför brottmålstingen. Och det förekommer lite juridik i boken, om än att jag tog mig ganska stora friheter i lagtolkning för att passa historien. Men det går att se det för den som vet bättre om det skulle fungera på riktigt, det står mer eller mindre rakt ut att det är spekulationer. 

Advokaten Emma Sieverts är lätt okonventionell och har en viss betydelse i Grävlingen. Har du baserat henne på någon verklig advokatförebild?

– Nej, hon är sin egen. Jag ville just inte ha med en konventionell advokat för att undvika den vanliga bilden av advokater som stela figurer i kostym. Den bilden har vi sett tillräckligt i litteraturen. 

Enligt din blogg lever du parallella liv som ”författare på natten, jurist på dagen”. Skriver du verkligen varje natt, eller gör du det under veckoslut och semestrar?

– Inte bokstavligen nattetid, men jag skriver faktiskt nästan varje kväll, hela tiden. På helgen och semestern skriver jag normalt mer än på veckodagarna.

Planerar du fler böcker i samma genre, eller skriver du på något helt annat?

– Jag skriver just nu på en annan bok med helt annat tema. Den har släktskap med Grävlingen i och med att den också delvis utspelar sig i ”den skrivande världen”, men är annars väldigt olik Grävlingen. Det är lite tidigt att säga så mycket om den ännu men den innehåller gamla hemligheter som kommer till ytan, kidnappning och utpressning. Det finns en advokat i den med, och en författare, men inga karaktärer från Grävlingen.

Annons
Annons