search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 4 2020 Årgång 86
Nr 4 2020 Årgång 86

Fokus

Den nya vardagen i coronans tidevarv

Advokatbyråerna och stora delar av rättsväsendet har varit snabba att ställa om sin verksamhet till en ny och radikalt annorlunda vardag under coronapandemin. Flera advokatbyråer ser en ändrad inriktning på upp­dragen. Samtidigt råder en avvaktande stämning och en undran om de långsiktiga konsekvenserna.

Läs mer

Ledare

Fortsätt att höra av er

Hur det påverkar vår bransch utkristalliserar sig för var dag som går. Det är, som med mycket annat just nu, svårt att... Läs mer

Gästkrönika

Coronakrisen, världshälsoorganisationen och frågan om folkrättsligt ansvar

Som folkrättsjurist har jag naturligtvis inte kunnat låta bli att reflektera över coronakrisens internationellt... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter

Notiser

Rättspsykiatriska undersökningar ställs in Rättsmedicinalverket, RMV, har i en skrivelse till tingsrätterna och... Läs mer
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Nyhetsreportage

Om undersökningen

Enkätundersökningen genomfördes den 25/2–15/3 och skickades ut till totalt 8 679 advokater och biträdande jurister. Läs mer
Annons
Annons Annons

Praktisk juridik

Annons
Annons Annons

Fokus

P.S. Chefredaktören har ordet

Vad är normalt och inte?

I Mälardalen la sig inte isarna i vintras som en följd av en rekordvarm vinter i södra Sverige. Illa för alla långskridskoåkare och vinterälskare. Sedan kom den från Kina utsläppta coronapandemin. Och med ens kändes vintern betydligt mer normal.

Världen befann sig i ett nytt och för dagens levande helt okänt tillstånd. Plötsligt hade vi fått en ny värld. Där inte någon kommer undan. Permitteringar, varsel, social distansering, inställda studentfiranden, många sjuka, och det sorgliga med de gamla som dog på äldreboenden i skrämmande antal. Och världsekonomin som tvärnitade i stort sett. 

Även advokatbyråer och stora delar av rättsväsendet har fått ställa om sin verksamhet till en ny och radikalt annorlunda vardag i coronapandemins spår. Flera advokatbyråer ser en ändrad inriktning på uppdragen. Samtidigt råder en avvaktande stämning och en undran om de långsiktiga konsekvenserna, läs mer i Fokus i denna utgåva.

Också redaktionen har fått arbeta på distans som så många andra. Och även redaktionen drabbades av märkliga, svåra och långvariga förkylningar, som kan ha varit covid-19. Först undertecknad och sedan redaktören för Fokus. Tack vare att tidskriftens frilansmedarbetare Eva Ekholm kunde hjälpa oss mitt i pressläggningen och intensivt arbete gick det att få ihop denna utgåva.

Vi på redaktionen är mitt i all coronakris glada över den uppskattning ni läsare, som deltog i advokatundersökningen (läs mer om undersökningen), visade tidskriften Advokaten. Och kom ihåg att ni är alltid varmt välkomna att höra av med tips om stort och smått och ris eller ros!

Tom Knutson
Chefredaktör