search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Samfundsfrågor

Juristdrömmen väcktes vid 12 år för yngsta advokaten någonsin

Johanna Hamrefält på Vinge i Göteborg var 25 år vid inträdet i Advokatsamfundet och är sannolikt den yngsta som har blivit advokat i Sverige, åtminstone i modern tid.

Hur har du gjort för att bli advokat vid 25?

– Jag har sedan tidig ålder velat bli jurist, och därför sökte jag till juristprogrammet direkt efter gymnasiet. Eftersom jag hoppade över ett år i grundskolan var jag nog den yngsta bland mina kursare. 

– Min dröm om att bli jurist väcktes när jag var 12 år – jag ville bli åklagare. Jag önskade mig en lagbok i present när jag fyllde 13, och jag gick ibland på förhandlingar i Göteborgs tingsrätt. Denna dröm blev verkligen en morot för mig under studietiden – den hjälpte mig att hålla fokus och få bra betyg så jag kom in på juristprogrammet. 

– När jag under juristlinjen läste affärsjuridiska kurser samt var vice vd för det studentdrivna företaget HandelsJuristerna, släppte jag åklagarbanan och satsade mot yrket som advokat på byrå inom M&A, bolagsrätt och aktiemarknadsrätt. 

Varför är det viktigt för dig som juridisk rådgivare att vara just advokat?

– Sedan första dagen på byrå har jag verkligen älskat byråvärlden, och det har varit en självklarhet för mig att arbeta mot att bli advokat. För mig är advokatrollen en kvalitetsstämpel, och jag är stolt, och ödmjuk inför, att vara en del av vårt lands advokatkår. Jag är också tacksam över att jag hittat ett yrke som ger mig så mycket glädje och inspiration. Att vara advokat innebär att jag får verka i en stimulerande miljö med högt tempo och nya utmaningar. Jag uppskattar att få jobba nära mina klienter, finna lösningar och ständigt lära mig nya saker dels inom juridiken, dels inom olika branscher och andra områden.

Annons
Annons