search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

En stor biografi är jättehärligt att få sjunka in i

Favoritförfattaren för Johan Hirschfeldt, f.d. hovrättspresident i Svea hovrätt, är Eyvind Johnson.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Efter pensionen är det för mig mera fritid för att läsa men också ett behov av att hålla sig à jour med juridiken på ett nytt sätt. Så där läser jag mycket på nätet, till exempel tyska Verfassungsblog (med artiklar och länkar främst på engelska). Jag har ändrat vanorna, dels selektivt till några ämnesområden, dels brett internationellt. Tips här: Hans Petter Gravers böcker och artiklar om domstolar och domare under ockupation, diktatur eller gråzon. Men på nattduksbordet ligger nu mest skönlitteratur: Gun-Britt Sundströms Skrivliv och tre bokcirkelböcker (varav två på läsplattan): Stig Dagermans Bränt barn, Ian McEwan, Lördag, och Charlotte Brontë, Shirley. Allt detta rekommenderas plus att läsa Stig Dagermans Tysk höst!

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– En stor biografi som Jens Liljestrands om Vilhelm Moberg eller Maya Jasanoffs om Joseph Conrad är jättehärligt att få sjunka in i, eller en statsvetarbok eller något om ryskt samhälle och kultur eller … Men till sist ändå skönlitteratur, även det som skrivs i dag som till exempel den jätteskickliga Karolina Ramqvist.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Här blir det svårt att peka ut en. Jag tänker just nu i dessa tider mest på de stora berättarna och då blir det Väinö Linnas så kallade torpartrilogi. Jag läste den på 1960-talet och präglades av den. Sedan överraskade Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter. Min favoritförfattare har blivit Eyvind Johnson med högläsningsböcker som Hans nådes tid och Strändernas svall (så får man Odysséen på köpet). Ska jag fortsätta? Då blir det Tolstoj och Thomas Mann.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– Det får bli ett ex av världens mest sålda roman (200 miljoner ex): Charles Dickens, A Tale of Two Cities – en roman om revolutionstid  i det sena 1700-talet i England och Frankrike – ”a story which combines historical fact with the author’s unsurpassed genius for poignant tales of human suffering, self-sacrifice, and redemption”. Där finns en skakande skildring av en terroristrättegång i Paris, ja terroristerna satt vid domarbordet omgivna av stickande trikotöser …

Annons
Annons