search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 3 2020 Årgång 86
Nr 3 2020 Årgång 86

Fokus

Rättshjälpen – från jämlikhetsprojekt till soppköksmodell

I rättssalen ställs den enskilda människan mot en statlig myndighet, småföretagaren mot jätte­företaget, låginkomsttagaren mot miljonären och den processvane mot nybörjaren i rättsliga frågor. 

Samtidigt står i dag många utan ekonomisk ­möjlighet att anlita en advokat, när rättshjälpen urholkas och rättsskyddet är fullt av undantag.

En forskare går så långt som att kalla systemet för en soppköksmodell, och advokater ifrågasätter nu om alla verkligen är lika inför lagen.

Läs mer

Ledare

Stunden är nu

Det finns kanske en stund då det går upp för var och en av oss, samtidigt, att våra beslut påverkar vår... Läs mer

Gästkrönika

På vems bekostnad tillåts nazister sprida sin hatpropaganda?

I skrivande stund väntas den så kallade NMR-rättegången inledas i Hovrätten för Västra Sverige den 14 april. Flera... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter

Coronakrisen: notiser

Stopp för kurser och examination Advokatsamfundet har ställt in samtliga kurser och examenstillfällen tills vidare.... Läs mer
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Nyhetsreportage
Annons
Annons Annons
Annons
Annons Annons

Praktisk juridik

Fokus

P.S. Chefredaktören har ordet

Förhoppning i coronasmittans tidevarv

Sakteliga i dessa dagar ska den så kallade guldbron komma på plats mellan Södermalm och Gamla stan i Stockholm. Transporten av den 140 meter långa bron påbörjades i Kina i början av januari och den nådde sitt mål den 11 mars. Där mötte glada och nyfikna människor. I den globaliserade världen byggs inte längre broar på plats i Sverige utan på andra sidan jordklotet.

Men i den globaliserade världen sprids även smittor effektivare och snabbare än tidigare i människans historia. Vid utgången av förra året kunde få föreställa sig det tillstånd som råder i dag. En situation som saknar motstycke hos de allra flesta av dagens generationer. Det mänskliga lidandet och de ekonomiska skador som coronaviruset kommer att orsaka går inte att föreställa sig.

Det första utbrottet i Wuhan, Kina, skedde i december 2019. De lokala kinesiska myndigheterna förföljde de visselblåsare som försökte berätta för omvärlden om vad som hände. En paradox i sammanhanget är att Kina länge arbetat för att digitalt övervaka sina medborgare med undantag för kommunistpartiets egna. Ändå lyckades partiets ledning inte få kontroll på smittspridningen innan det var för sent och det hade utvecklats en pandemi.

Synen på hur väl Kina lyckades går isär. Kinas kommunistparti vill ge bilden av ett effektivt och mönstergillt arbete. Kritikerna pekar på motsatsen. Mörkläggningen under tre veckor var avgörande för att en pandemi kunde utvecklas.

Ett propagandakrig har redan startat med desinformation, ledare för olika stater insinuerar och pekar finger åt olika håll. Som om det inte redan var illa nog. Just i tider som dessa är det än viktigare att inte så split, utan att var och en bidrar på sitt sätt för vårt gemensamma samhälle. Advokater liksom alla andra. Läs gärna Mia Edwall Insulanders blogginlägg från den 20 mars.

En from förhoppning är att den samlade mänskligheten lär sig att vi numer på allvar lever i en globaliserad värld. På gott och ont.

Tom Knutson
Chefredaktör