search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Ny kronjurist väcker oro i England

En hårdför brexiterian som vill minska domstolarnas makt blir regeringen Johnsons främsta rådgivare. Utnämningen av Suella Braverman till ny kronjurist väcker starka känslor.

Den 39-åriga processadvokaten Suella Braverman är sedan 2015 parlamentsledamot för Fareham på brittiska sydkusten. Braverman är en stark anhängare av Brexit och har beskrivit skilsmässan från EU som ett viktigt steg för parlamentet att återta makten – inte bara från EU utan också från domstolarna. 

På sin presentationssida på det konservativa partiets webbplats skriver Suella Braverman bland annat att ”när ett nytt kapitel nu börjar i vår demokratiska historia, måste parlamentet återta makt som har lämnats över till en annan instans – till domstolarna. Politiken har kapats av juridiken”.

Som kronjurist beräknas Suella Braverman få stort inflytande över såväl en föreslagen straffrättskommission som den mer kontroversiella kommissionen för författningsfrågor, demokrati och mänskliga rättigheter. 

Den progressiva tidskriften New Statesman skriver om utnämningen bland annat att den ”signalerar fara för de mänskliga rättigheterna” och att den inte lämnar några tvivel om Boris Johnsons ”uppsåt att minska det konstitutionella skyddet och domstolarnas oberoende”.

Källa: The Guardian

Annons
Annons