search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

”Jag har i stort sett alltid någon bok på gång”

Johan Danelius, nytt justitieråd i Högsta domstolen sedan den 20 januari och tidigare bland annat advokat, läser helst skönlitteratur men lyssnar gärna på fackpoddar.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Jag har i stort sett alltid någon bok på gång men lästakten varierar rätt mycket över året. Mest läst blir det förstås i semestertider. Just nu ligger faktiskt Elton Johns självbiografi på nattduksbordet. Lagom lättsmält att varva ned till när jag nu läser så mycket annat på dagarna i domstolen. 

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– Oftast och helst läser jag skönlitteratur på fritiden. Däremot lyssnar jag gärna på fackpoddar när jag är ute och springer, Juridikpodden förstås, men även till exempel Historiepodden. 

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Svårt att säga. De där riktigt stora läsupplevelserna har man kanske oftast i sin ungdom. Jag var väldigt förtjust i Graham Greene som ung. ”Makten och härligheten” gjorde stort intryck på mig då till exempel. I vuxen ålder blev jag rätt uppslukad av Jan Kjærstads trilogi ”Förföraren”, ”Erövraren” och ”Upptäckaren”. Den perfekta romansviten kallade någon recensent de böckerna vill jag minnas, och jag är beredd att hålla med. 

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– Min bror har nyligen gett ut två böcker med sonetter som han har skrivit själv (”Stormens barn” och ”Okeaniden”). Dem ger jag gärna till goda vänner.

Annons
Annons