search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Fallet Kingsley Sarfo: Viktigt att inte slarva med undersökningsplikten

Fotbollsspelaren Kingsley Sarfo, ursprungligen från Ghana, såldes sommaren 2017 från fotbollsklubben Sirius till Malmö FF för 15 miljoner.

Sarfo hade då gjort en lysande karriär som målskytt i Sirius och bland annat varit med och fört upp Sirius i Allsvenskan. 

Ett år senare dömdes Kingsley Sarfo för två fall av våldtäkt mot barn till fängelse och utvisning. Malmö FF vände sig då till Sirius med krav på att få tillbaka köpeskillingen, eftersom Sirius sades ha undanhållit information. Tvisten hamnade hos Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd, som tog upp den under hösten 2019. I oktober kom beslutet. Skiljenämnden ogillade Malmö FF:s talan, och Sirius slapp därmed betala tillbaka köpesumman. 

I december begärde Kingsley Sarfo med hjälp av advokat Thomas Bodström resning i våldtäktsmålet, med hänvisning till ett nytt dokument om flickans ålder som ska ha kommit fram.

Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd

Skiljenämnden löser tvister mellan till exempel föreningar, spelare eller tränare, om dessa inte har kunnat lösas genom förhandling. Om en part påkallar skiljeförfarande, avgörs tvisten av en skiljenämnd enligt regler som har fastställts av Svenska Fotbollförbundet. Tvisterna handläggs av en skiljeman eller, om parterna kräver det, av tre skiljemän. Ordförande i skiljenämnden eller ensam skiljeman ska vara jurist med domarerfarenhet och idrottsbakgrund. Kostnaderna för skiljeförfarandet delas lika mellan parterna. Parterna är fria att anlita ombud och svarar då själva för kostnaderna för ombudet.

Ulrika Öster
Annons
Annons