search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Advokaterfarenheten en hjälp i dömandet

Uppdraget som ordförande i Fifas överklagandekommitté är en chans som bara ges en gång, precis som att bli justitieminister. Det säger advokat Thomas Bodström, som sedan 2017 leder fotbollsvärldens egen högsta dömande instans.

I sitt CV har brottmålsadvokaten Thomas Bodström förutom sex år som justitieminister också en framgångsrik karriär som fotbollsspelare i allsvenska AIK, där han spelade högerback under åren 1987–1989. Och det var, enligt vad som sades inför utnämningen, just kombinationen av juridisk kompetens, politisk erfarenhet på internationell nivå och fotbollskunnande som fick Fifa att välja svensken till ordförandeposten i sin appeal committee för tre år sedan. 

För Thomas Bodström var det självklart att tacka ja när erbjudandet kom. 

– Såna chanser får man bara en gång. Antingen tackar man ja eller så är det kört. Men sedan var det också väldigt lockande att vara domare, säger han. 

Överklagandekommittén prövar beslut från Fifas disciplinära förstainstans, disciplinkommittén, och är alltså andra instans när det gäller disciplinåtgärder mot spelare, lag och nationella förbund. Ärendena kan handla om allt ifrån läggmatcher och korruption till nationella fotbollsförbund eller klubbar som inte gjort tillräckligt för att stoppa rasistiska tillmälen från läktarna. 

Thomas Bodström beskriver sin roll i kommittén som en klassisk domarroll. Han får ärenden och dömer i dem, oftast tillsammans med två kollegor, men i vissa fall ensam. ”Lagen” i hans domarvärv är Fifas etiska regler. Möjligheten att avgöra skuldfrågan är begränsad, förklarar Thomas Bodström, men kommittén har inte heller lika höga beviskrav som en domstol har i brottmål. 

– Å andra sidan kan vi förstås inte döma till fängelse och vi har heller inga möjligheter till tvångsmedel, konstaterar Bodström och tillägger att spelare, lag och nationella förbund i stället har en långtgående samarbetsplikt gentemot Fifas disciplinära organ.

Som ”domare” i överklagandekommittén säger sig Thomas Bodström ha god nytta av sin långa advokat­erfarenhet – inte minst när han träffar riktigt skickliga advokater. 

– Jag har stor erfarenhet av att kunna skilja skicklig retorik från fakta. Sedan ska jag lika lite som svenska domare tro att jag inte påverkas, men jag har i alla fall stor nytta av att ha varit advokat och att jag har stor erfarenhet av rättsväsendet, säger han.  

Har rensat upp

Fotbollsorganisationen Fifas rykte fick sig en ordentlig törn år 2015, när en stor korruptionsskandal inom den internationella fotbollen uppdagades. I ett par av huvudrollerna i härvan fanns dåvarande ordföranden och generalsekreteraren för organisationen. Skandalen handlade bland annat om köpta röster i omröstningarna om var VM skulle spelas, men också om att ett antal personer suttit på dubbla stolar med nyckelpositioner inom organisationen samtidigt som de tjänat pengar på tv-rättigheter för Fifas matcher. 

Thomas Bodström har varit med och hanterat flera mål sprungna ur skandalen. I dag har Fifa rensat upp ordentligt, menar Bodström, även om det fortfarande finns förbättringar som kan göras. 

– Det jag jobbat för och fortfarande jobbar för, är att våra ärenden ska vara offentliga och att vi ska motivera våra beslut, förklarar Thomas Bodström, som anser att Fifa ska lära av vår svenska öppenhetstradition.

– Det har varit ett visst motstånd, men jag har ändå fått med mig kommittén så att de mål jag dömer i är offentliga, säger Bodström och tillägger att det naturligtvis finns delar som kan vara sekretessbelagda precis som i svenska domstolar.

Den nya öppenheten är till gagn för sporten, men också för själva organisationen Fifa, påpekar Thomas Bodström.

– Tidigare har Fifa förlorat på sin slutenhet. När de har haft mål som inte varit offentliga har också advokaterna kunnat gå ut och kritisera mycket mer och Fifa har inte svarat. De har kunnat påstå vad som helst, säger han. 

Själv har Thomas Bodström varken tagit emot hot eller mutförsök under sina tre år som ordförande. 

– Jag tror att man är väldigt försiktig nu efter allt som hänt i Fifa. Jag har fått arga mejl, som när vi dömde Chelsea. Men det får jag som advokat i Sverige också, när jag försvarar vissa personer. Det tycker jag ingår i yttrandefrihet och demokrati.

Får förfrågningar

Även om Fifa blivit renare är Thomas Bodström bekymrad över utvecklingen i fotbollen.

– Det är skrämmande. Vi har haft ärenden på väldigt hög nivå, på landslagsnivå, när det gäller korruption och läggmatcher, säger han. 

Delvis handlar problemen om att många av Fifas medlemmar är länder med utbredd korruption. Men även Sverige har fått uppleva avslöjanden om matchfixning och läggmatcher, påpekar Bodström, som tror att en förklaring till problemen är den tilltagande kommersialiseringen av idrotten och inte minst fotbollen. 

– Där det finns pengar finns också möjligheter att tjäna pengar på olagligt sätt, säger han, och tillägger att detta i förlängningen också skapar fler uppdrag för advokater som kan idrottsjuridik. 

Som ”Fifadomare” får Thomas Bodström se en hel del advokater i aktion. Kvaliteten på kollegorna är blandad, men inte minst de engelska advokaterna håller ofta en nästan skrämmande hög klass, berättar Thomas Bodström. 

En stor del av de advokater som för talan inför Fifas kommittéer är specialiserade på just idrotts- och fotbollsjuridik. Många av dem har tidigare arbetat i Fifa, för att sedan starta verksamhet som fotbollsadvokater. 

Och kanske kan uppdraget i Fifa också öppna vägen för en ny advokatvardag för advokat Bodström, i dag specialiserad på brottmål. Sedan tillträdet har han nämligen fått en rad förfrågningar om att ta advokatuppdrag med fotbollsjuridisk inriktning. 

– Just för att jag är med i Fifa kan jag inte tacka ja till dem. Jag har bestämt mig för att hålla helt rent, även med ärenden som kanske ligger under Uefa. För integriteten och förtroendet så tackar jag nej till alla, konstaterar Thomas Bodström.

Uppdraget i Fifakommittén varar dock inte för evigt. 

– Jag tror säkert att jag kan hålla på med idrottsjuridik senare. Jag är bara vald till nästa år. Sedan får vi se om jag vill fortsätta och om jag blir omvald. Eller om ens rollen är kvar, säger Thomas Bodström.

Advokat Thomas Bodström spelade fotboll under hela sin uppväxt. Under åren 1987–1989 var han högerback i allsvenska AIK, parallellt med studier i juridik vid Stockholms universitet. År 2000–2006 var han justitieminister i den socialdemokratiska regeringen, och därefter ordförande i justitieutskottet till 2010. I dag är Thomas verksam som brottmålsadvokat vid advokatbyrån Thomas Bodström. 2017 valdes Thomas till ny ordförande i den internationella fotbollsorganisationen Fifas överklagandenämnd, där han sitter på ett fyraårigt förordnande.

Ulrika Öster
Annons
Annons