search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

”Jag är alltid svag för en god berättelse”

Eric M. Runesson, justitieråd i Högsta domstolen och en av de aderton i Svenska Akademien, läser alltid med samma energipåslag – antingen han läser i arbetet eller hemma.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Om jag läser hemma blir det med samma energipåslag som i arbetet. Kan inte hjälpas. Alltid med penna. I facklitteratur på jakt efter de bärande balkarna. I skönlitteratur efter hur författaren fick kaninen ur hatten. Det kan ta tid att klura ut om det ens går. Energin bär inte alltid koncentrerad långläsning på kvällen. Så jag tar det oftast skedvis ur ett varierat skafferi med massor av öppna burkar. Mestadels små doser.

– Just nu på soffbordet och nattduksbordet bland annat: David Gauthier, Morals by Agreement (förhandlingsteori applicerad på politisk filosofi – önskar att jag hade hittat den tidigare), Aristoteles, Den nikomachiska etiken (ett kärt återseende efter 35 år – det är bara jag som har förändrats), Anne Swärd, Vera (absorberande fin epik), Per Wästberg, En läsebok (om läsning just – njutningsfyllt) och Ono no Komachi, Drömmarnas väg. En japansk hovdams dikter. Jag tänker på att hon såg den ljusgröna röken efter den döde driva över fälten och undrade nog hur det skulle bli när det var hennes tur, för ettusentvåhundra år sedan. Det svindlar på visst sätt att få ta del av någons drömmar och känslor över sådana rums- och tidsspann. Jag har börjat fingra på P. O. Enquist, Legionärerna, som legat på kö ett tag.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– Det blir alltså en blandning av skönlitteratur och facklitteratur. Jag har perioder när jag föredrar det ena före det andra. Men det är klart, jag är alltid svag för en god berättelse.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Jag kan omöjligt säga. Men det är lätt att peka på läsupplevelser i tidiga år som påverkat mig länge eller mycket, till exempel: J. R. R. Tolkien, Sagan om ringen; August Strindberg, Inferno; Ulf Lundell, Jack; Harry Martinson, Utsikt från en grästuva.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– En anteckningsbok för vännen att skriva själv i om sådant som läsningen satt igång.

Annons
Annons
Annons