search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokatorganisationer fördömer mordet på Derk Wiersum

 Mordet på den nederländske advokaten Derk Wiersum har upprört företrädare för rättsväsendet och advokatkåren i stora delar av världen.

Den nederländske advokaten Derk Wiersum sköts till döds utanför sitt hem i Amsterdam tidigt på morgonen den 18 september. Derk Wiersum biträdde ett kronvittne i Marengorättegången, ett brottmål mot medlemmarna i en organisation som anklagas för flera mord och mordförsök under de senaste åren. Det antas att mordet på Derk Wiersum har samband med hans yrkesutövning som advokat.

Den nederländska stiftelsen Lawyers for Lawyers, som ger stöd åt advokater världen över som utsätts för hot eller förtryck när de utövar sitt yrke, gav röst åt känslorna. I ett uttalande, som undertecknats av 34 advokatorganisationer, däribland Advokatsamfundet, skriver de bland annat att mordet ”väcker oro för advokaternas säkerhet och utgör ett hot mot rättsstatens funktion och mot ett tillräckligt skydd för rättigheter, inklusive rätten till gottgörelse och en rättvis rättegång.”

Även den internationella advokatorganisationen International Bar Associations människorätts­institut IBAHRI har fördömt mordet på Derk Wiersum. IBAHRI uttrycker djup oro över den växande trenden med advokater som dödas i samband med sitt arbete och framhåller att sådana angrepp hotar den demokratiska rättsordningen och rättsstaten.

– Angreppen på advokater och medlemmar av rättsväsendet hotar rättsstaten och får inte tolereras. Varje människa har rätt till en rättvis rättegång, och det omfattar rätten till juridiskt ombud. Försvarsadvokater utför en välbehövlig uppgift och ska inte förbindas med sina klienter, sa Anne Ramberg, en av IBAHRI:s ordförande.

Annons
Annons