search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Sveriges advokatsamfund kritiserar turkisk ordförande

Turkiets anfall på Syrien i oktober slår hårt mot civila. Det är inget som Turkiet behöver ta hänsyn till, enligt ordföranden för de turkiska advokatsamfunden. Hans uttalande får dock hård kritik från bland andra Sveriges advokatsamfund. 

Det var i en intervju i TV-kanalen CNN-Türk den 12 oktober som Metin Feyziog˘lu, ordförande för de turkiska advokatsamfunden, fällde sitt uttalande om att turkiska armén inte behöver ta någon hänsyn till civila om dessa används som mänskliga sköldar vid den turkiska offensiven in i Syrien.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Den turkiske advokatordförandens yttrande kan inte godtas, skrev Advokatsamfundets ordförande Christer Danielsson och generalsekreterare Mia Edwall Insulander i ett uttalande på samfundets webbplats den 14 oktober. De båda pekar på att förhållandena för många advokater och människorättsaktivister i Turkiet har varit svåra, sedan det misslyckade kuppförsöket i landet år 2016. De skriver vidare: ”en advokat och företrädare för ett advokatsamfund har alltid att värna de mänskliga rättigheterna”.

Det turkiska anfallet, som enligt Turkiet syftar till att upprätta en säkerhetszon nära gränsen mellan de båda länderna, har drabbat civila hårt, inte minst i de flyktingläger som finns längs gränsen. Enligt den kurdiskledda administrationens hälsomyndighet i norra Syrien var antalet civila dödsoffer den 17 oktober minst 218, inklusive 18 barn. Turkiet anger dock en lägre siffra.

Enligt turkiska medier har ordförandens uttalande också polisanmälts av representanter för det pro-kurdiska partiet HDP. Metin Feyziog˘lu har bemött kritiken från HDP med att partiet gör sig till språkrör för den terroristklassade organisationen PKK.

Feyziog˘lu är ordförande i TBB, en paraplyorganisation som företräder över 60 000 advokater i 78 advokatsamfund.

Annons
Annons