search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

”Kultur tillför nya perspektiv och idéer”

Generalsekreterare Mia Edwall Insulander inledde sin generalsekreterarperiod med att låta sätta upp ett modernt konstverk i Advokatsamfundets stora trappa. Själv älskar Mia Edwall Insulander konst och kultur och hon är övertygad om att kultur kan göra advokater bättre på sitt yrke.

Tror du att kultur och konst kan bidra till att göra advokater bättre på sitt yrke?

– Definitivt! Kultur tillför nya perspektiv och idéer som man själv inte annars hade kommit på och som man kan använda i arbetet som advokat. Jag tror också att konst och kultur övar oss i empati därför att man ofta får uppleva och sätta sig in i andras föreställningsvärldar. Empati och inlevelseförmåga är två av advokaternas viktigaste egenskaper när man ska företräda en klient. 

Du lät redan under din första dag som generalsekreterare hänga upp konstverket You, Me and the Rest of Us i den stora trapphallen på Advokatsamfundet. Varför ska det hänga där? 

– Det ska hänga där för att påminna oss om att vi alla är del av samma värld och är lika mycket värda men har olika förutsättningar i livet, det är ett av konstverkets budskap. Jag hoppas att det uppmuntrar till dialog mellan dem som besöker huset och att det får vara en ”conversation piece”. Det kan också illustrera en ny tid på Advokatsamfundet, det har inte funnits någon modern konst i huset tidigare. Man får gärna komma och titta på konstverket om man vill.

Vilka reaktioner har du fått på konstverket? 

– Positiva! Det är flera som har kommenterat inte bara budskapet utan att det också passar väldigt bra, rent estetiskt, i trappan. 

Vad har du själv för relation till konst och kultur?

– Jag älskar konst och kultur. Jag har själv gått teaterskola, spelat teater och sjungit i olika band så ut­övandet ligger mig varmt om hjärtat men nuförtiden är jag mest konsument. Jag går gärna på teater och opera, läser romaner och besöker utställningar. För mig är det livsnödvändigt.

Ulrika Öster och Tom Knutson

Annons
Annons