search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Arbete och fritid flyter samman när det gäller läsning

Nils Funcke, journalist, yttrande- och tryckfrihetsdebattör, författare och lärare i journalistik vid Stockholms universitet, har just gett ut nya upplagor av sina böcker Att publicera och Offentlighetsprincipen – praktik och teori. Själv har han nöje av att läsa både romaner och statliga utredningar.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Arbete och fritid flyter samman när det gäller läsning. En bra roman eller välskriven SOU ger mig nöje och kunskap för undervisningen av blivande journalister och mitt eget skrivande. Ska jag koppla av blir det en serie som Uppdrag mord eller The Wire. Det är berättande av hög klass där storyn inte bara når ut utan också in hos tittaren.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– En period tidigare i livet var det mest skönlitteratur. Upton Sinclair, Moberg, Fridegård, Eyvind Johnson och så Strindberg förstås. Senare år allt mer av facklitteratur och inte minst offentliga dokument och domar. 

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Det får bli en dokumentär och en SOU.

– Fackboken Helt vanliga män: reservpolisbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen av Christopher R. Browning lämnar ingen oberörd. Man ställs obevekligen inför frågan hur man själv skulle agerat – tagit steget ut och bevarat sin värdighet eller deltagit i morden? Den som alltför tvärsäkert svarar att man inte skulle delta tror jag inte riktigt har funderat igenom hur skröpliga vi är och över vårt behov att vara en del av gemenskapen.

– Den statliga utredningen har nummer 1947:60, Förslag till tryckfrihetsförordning. Välskrivet och välmotiverat. De sakkunniga drar lärdom av historien och ger oss det som i huvudsak än i dag gäller som skydd för yttrandefriheten. Borde vara obligatorisk läsning för alla som i dag deltar i arbetet med våra yttrandefrihetsgrundlagar.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu? 

– Kan starkt rekommendera Torsten Thuréns och Jack Werners Källkritik, gedigen vad gäller teorier och historik men också aktuell. Behövs inte bara i dessa tider med fake news utan i alla tider eftersom lögner och propaganda alltid har funnits. Oavsett om det handlar om en skröna som går runt på byn eller hitte-på-historier som blir virala på internet behöver människor verktyg för att orientera sig i en värld där grynnor, bränningar och skär inte alltid är utprickade.

Annons
Annons