search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

”Böcker i pappersform är en viktig del av min tillvaro”

Advokat Peter Danowsky läser böcker varje kväll och helst också på lördagseftermiddagen med instrumental jazz i bakgrunden.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Böcker i pappersform är en viktig del av min tillvaro. Läser en stund varje kväll och gärna också på lördagseftermiddagen, helst med bra instrumental jazz i bakgrunden; just nu en fantastiskt bra liveinspelning som P2 gjorde 1991 med Red Mitchell, Jan Allan och pianisten Roger Kellaway. Läste igår ut den tunna, täta Skuggan av en dotter (Elena Ferrante) och ska precis börja med Olga Tokarczuks Styr din plog över de dödas ben, som vi snart ska tala om i den bokcirkel som jag, sedan något år, är med i.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– Skönlitteratur! Högt och lågt. Gärna politiska thrillers och court room dramas, som jag då läser på engelska, inte minst för språkträningen. Ofta nyutkommen litteratur som fått bra recensioner eller rekommendation, till exempel Lina Wolffs Köttets tid. Jag gillade också hennes förra bok De polyglotta älskarna. I samband med resor, gärna något med anknytning till det land jag ska till, senast Japan och då var Haruki Murakamis Mordet på kommendören (första boken) ett komplement till alla andra upplevelser och intryck. Ser fram emot att läsa fortsättningen.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Omöjligt att svara på! Under studietiden läste jag bland annat Sven Fagerberg, Herman Hesse, Per Wästberg, Pär Rådström. Senare i livet till exempel Olof Lagercrantz (få har ett så vackert och precist språk), Per Olov Enquist, Kazuo Ishiguro, Amos Oz. En bok som sticker ut är Stefan Zweigs Världen av igår: en europés minnen. Jag tillåter mig att sluta läsa en bok, om jag efter en tredjedel eller hälften tappar intresset. Med de nu nämnda har det aldrig hänt.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– Också en svår fråga! Till den som läst Millennium-serien, men ännu inte David Lagercrantz sista Hon som ­måste dö och vill ha en stunds intensiv avkoppling. Till den som vill läsa något mer bestående, varför inte Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal eller John Williams ­Stoner. Till mig själv blir nästa inköp ­Göran Sonnevis nya Det osynliga motstyckets bok. Jag är övertygad om att den erbjuder en stor läsupplevelse.

Annons
Annons