search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 9 2019 Årgång 85
Nr 9 2019 Årgång 85

Advokatdagarna

Rekord igen för Advokatdagarna

Över 750 advokater och biträdande jurister deltog vid de nionde Advokat­dagarna. De två dagarna bjöd på ett gediget utbildningsprogram, men också spännande diskussioner om advokatrollens framtid.

Läs mer

Ledare

Advokatens roll i samhället är viktigare än någonsin

Som företrädare för Advokatsamfundet är det min uppgift bland annat att bemöta felaktigheter. Man kan emellertid fråga... Läs mer

Gästkrönika

När kriminalpolitiken blir kontraproduktiv

Sveriges justitieminister berömmer sig av att ha skärpt straff mer än troligen någon annan justitieminister. I en debatt... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Nyhetsreportage

Att göra skillnad

Årets mottagare av Stockholm Human Rights Award, SHRA, är David Miliband och International Rescue Committee. David... Läs mer
Annons
Annons Annons
Annons
Annons Annons

Praktisk juridik

Debatt

Advokatdagarna

P.S. Chefredaktören har ordet

Juletid – marknadsföringstid

Allt för att locka till julklappsköp. Julen är för många handlare den största marknadsföringshändelsen då det inte sparas på någonting för att lyckas.

Men inte bara butikshandlare är intresserade av marknadsföring. Även advokater har med åren blivit allt mer uppmärksamma på vad marknadsföring och reklam kan skapa för möjligheter. Om det skrev vi i Advokaten nr 2 2018, och där konstaterades att utvecklingen gått i snabb takt sedan marknadsföringsförbudet försvann 1994.

Advokaters marknadsföring, framför allt i sociala medier, har blivit en fråga för debatt den senaste tiden bland Sveriges advokater, jurister, journalister och allmänhet.

Tonen har stundtals varit hård. Helt olika synsätt har kommit i dagen. Somliga anser att den rätta vägen är att låta det egna arbetet tala för sig. Andra tycker att dagens sociala medier öppnar nya, snabba och billiga sätt att nå viktiga målgrupper.

Som så ofta med nya tekniska möjligheter så följer gräns­överskridanden – även i advokatbranschen.

Börje Samuelsson, disciplinnämndens ordförande, skriver i frågan: ”Helt klart och grundläggande är emellertid att vi advokater vid aktiviteter på sociala medier är skyldiga att iaktta precis samma etiska regelverk som vi är i andra sammanhang.” Läs mer i Börje Samuelssons debattsvar ”Samma etiska regelverk gäller i sociala medier”.

Det skriver nog de flesta advokater under på.

God jul och gott nytt år!
önskar
redaktionen

Tom Knutson
Chefredaktör