search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Färre avrättade i världen 2018
Antalet avrättade i världen var under 2018 det lägsta på minst tio år, rapporterar Amnesty International. Totalt avrättades 31 procent färre under förra året jämfört med 2017. Samtidigt ökade antalet avrättningar i vissa länder, som Vitryssland, Japan, Singapore, Sydsudan och USA.

Kina är fortsatt det land i världen som avrättar flest människor, följt av Iran, Saudiarabien, Vietnam och Irak. I Iran minskade dock antalet avrättningar med 50 procent på grund av förändringar i landets narkotikalagstiftning. Bland annat har tröskeln höjts för när innehav av narkotika ska ge dödsstraff.

Ingen sammanslagning för Magic Circle-byrå
Efter över ett år av diskussioner meddelar den brittiska Magic circle-byrån Allen & Overy och amerikanska O’Melveny & Myers att deras planerade sammanslagning inte blir av. Enligt Allen & Overys webbplats avslutas samtalen trots att de båda byråerna sett betydande synergieffekter. Satsningen på en ökad närvaro i USA fortsätter dock från Allen & Overys sida.

Europadomstolen granskar Krim
I september börjar Europadomstolen sin utredning av Rysslands agerande på Krimhalvön efter annekteringen. Utredningen kommer sedan Ukraina anmält Ryssland för brott mot Europakonventionen. Det uppger finländska radio- och tv-bolaget Yle.

Ukraina anklagar Ryssland för att ha fängslat och dödat ukrainska poliser och soldater, avskaffat pressfriheten och för förföljelser mot krimtatarerna. Enligt anmälan har Ryssland dessutom olagligt beslagtagit ukrainska medborgares egendom och tvingat ukrainare att bli ryska medborgare.

IBAHRI fördömer dödsstraff i Malawi
Advokatorganisationen IBA:s människorättsinstitut IBAHRI fördömer i ett pressmeddelande det dödsstraff som utdömts mot tre personer i Malawi. Inga avrättningar har genomförts i Malawi sedan landet införde ett moratorium för dödsstraffet år 1992. De tre dömdes för att ha mördat och styckat en person med albinism.

De hårda straffen var, enligt domaren Esmey Chombo, avsedda att sända en tydlig signal om att övergreppen mot personer med albinism måste sluta. IBAHRI uttrycker sitt stöd för arbetet för att säkra mänskliga rättigheter för personer med albinism i Malawi, men konstaterar samtidigt att dödsstraff i sig är ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna.

Hongkong: samfundet stoppar kritiserat förslag
Hongkongs advokatsamfund backar om planerna på hårdare krav på utländska advokater som verkar i regionen. Beslutet kommer efter hård kritik från bland andra Law Society of England and Wales. Förslaget, som lanserades redan för tre år sedan, innebar att internationella advokatbyråer verksamma i Hongkong skulle tvingas att anställa två lokala advokater för varje verksam utländsk jurist. Samfundet ville också begränsa de utländska byråernas rätt att ge råd i internationella ärenden.

Oberoendet i fara för Zambias domstolar
Ett planerat författningstillägg riskerar att urholka domstolarnas självständighet i Zambia. Det anser kritiker både inom och utom landet. Författningstillägget rör dels möjligheten att avskeda domare, dels makten att utnämna och avsätta domare i författningsdomstolen. Författningstillägget ger också presidenten makten att utnämna den tribunal som ska besluta om domares avsättning.

Annons
Annons