search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Penningtvättshärva som bara växer

Avslöjandena kom i tät följd för Swedbank, som nu knutit till sig såväl svenska och brittiska advokater som en kommunikationsbyrå för att rida ut stormen. 

Intresset för Swedbanks affärer i Estland vaknar efter att konkurrenten Danske bank i september 2018 avslöjas ha tvättat stora summor pengar i sin estniska filial. Swedbanks vd förnekar dock initialt att det ska ha förekommit någon penningtvätt inom den svenska banken.

I februari 2019 avslöjar SVT-programmet Uppdrag granskning att ett 50-tal kunder ska ha tvättat minst 40 miljarder kronor via olika konton i Swedbank i Estland. Det finns också kopplingar till penningtvättshärvan i Danske bank.

Avslöjandet får Finansinspektionen att inleda en granskning tillsammans med systermyndigheten i Estland. Swedbank tillsätter en egen utredning med hjälp av en revisionsbyrå. Ekobrottsmyndigheten, EBM, inleder en förundersökning om insiderbrott, sedan det avslöjats att ett par storägare inom Swedbank fått information om penningtvättshärvan innan avslöjandet kom.

Skandalen kring banken växer sedan det undan för undan kommer fram att Swedbanks ledning känt till eller haft misstankar om penningtvätt långt innan avslöjandet kom. EBM genomför vid ett par tillfällen husrannsakan mot banken.

I mars kommer uppgifter om att den amerikanska myndigheten Department of Financial Services inlett en utredning kring den svenska banken. Strax därefter avgår först Swedbanks vd och sedan styrelseordföranden.

I april meddelar Swedbank att man skapat en särskild enhet inom banken för att bekämpa ekonomisk brottslighet, anti-financial crime unit. Bankens styrelse meddelar samtidigt att man knutit till sig advokat Biörn Riese som extern legal rådgivare med uppgift att bistå Swedbanks styrelse i den fortsatta utredningen och arbetet framåt, samt kommunikationsbyrån Kreab för att ”stötta styrelse och vd i arbetet med att återskapa förtroendet för Swedbank”. Kontakterna med de amerikanska myndigheterna sköts av magic circle-byrån Clifford Chance.

I juni utses förre statsministern Göran Persson till ny styrelseordförande i Swedbank. I augusti blir det klart att den nye vd:n heter Jens Henriksson. 

Annons
Annons