search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Hårdare tag mot ryska människorättsaktivister

Att arbeta för mänskliga rättigheter i dagens Ryssland är som att röra sig på ett minfält. Beskrivningen kommer från Amnesty International, som i en ny rapport kartlagt det allt hårdare klimatet för ryska människorättsförsvarare.

Sedan Vladimir Putins återkomst till presidentposten 2012 har arbetet för mänskliga rättigheter drabbats av en rad bakslag i form av nya lagar och policyer. Samtidigt utsätts enskilda människorättsaktivister för upprepade övergrepp och hot.

Utvecklingen skildras i en ny rapport från Amnesty International. I rapporten visas att makthavarna i Ryssland under de senaste åren på en rad sätt hindrat och begränsat möjligheterna att arbeta för mänskliga rättigheter i landet.

– Människorättsarbete i dagens Ryssland är som att röra sig på ett minfält. Människorättsförsvarare utsätts dagligen för hot i form av misshandel av ”okända” gärningsmän som aldrig återfinns, åtal och frihetsberövande för brott man aldrig begått, finansiella åtgärder som att bankkonton fryses eller angrepp från statliga medier på nära anhöriga, säger Natalja Prilutskaja, Rysslandsexpert vid Amnesty International.

Bland de mest utsatta är HBTQ-aktivister i Ryssland och Tjetjenien. Ett exempel är Igor Kotjetkov från Sankt Petersburg. Sedan hans organisation Ryska LGBT-nätverket avslöjat brott mot homosexuella män i Tjetjenien utsattes Kotjetkov för dödshot i sociala medier. Inget tyder på att polisen försökt utreda hoten, enligt Amnesty.

Amnesty International: Unfair Game: Persecution of Human Rights Defenders in Russia Intensifies

Annons
Annons
Annons