search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

IBA kräver oberoende utredning av polisvåld

Det behövs en oberoende utredning av polisens sätt att bemöta demonstrerande Hongkongbor. Det anser IBAHRI, som nu uppmanar chefsministern Carrie Lam att låta undersöka polisvåldet närmare. 

Protesterna i Hongkong startade efter ett lagförslag om att misstänkta brottslingar skulle kunna utlämnas till bland annat Fastlandskina. Förslaget drogs efter en tid tillbaka, men demonstrationerna har fortsatt och inriktats på Hongkongs speciella relationer till Storbritannien enligt överlämnandeavtalet från 1984. Demonstranterna befarar att dessa och principen ”ett land, två system” nu håller på att urholkas.

Advokatorganisationen International Bar Associations människorättsinstitut, IBAHRI, är positivt till att den föreslagna lagen dragits tillbaka. Samtidigt uttrycker man stor oro över rapporterna om hur polisen bemött demonstranterna och även journalister som rapporterat om frågan. Bland polisens metoder finns vattenkanoner, tårgas och gummikulor som skjutits mot protesterande människor. Även sjukvårdspersonal som försökt hjälpa skadade demonstranter har utsatts för polisens övergrepp.

Polisen rapporteras också ha använt infiltratörer, som plötsligt och utan att visa tjänstelegitimation gått in och gripit demonstranter. Dessa har sedan suttit frihetsberövade utan kontakt med advokat eller anhöriga i timmar.

I ett pressmeddelande uppmanar nu IBAHRI chefsministern Carrie Lam att tillsätta en oberoende utredning av rapporterna om polisvåld. Michael Kirby, en av IBAHRI:s två ordförande, säger att organisationen är djupt oroad över polisens tilltagande brutalitet och att rättsstaten i Hongkong inte får undermineras.

Annons
Annons
Annons