search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Åklagare inte behöriga att utfärda arresteringsorder

EU-domstolen fann i en dom i maj att en åklagarmyndighet, som inte är självständig från  medlemslandets regering, inte är behörig att utfärda en europeisk arresteringsorder. I domen konstaterar EU-domstolen att tyska åklagarmyndigheter inte är tillräckligt oberoende av regeringsmakten utifrån EU:s rambeslut om arresteringsorder, i motsats till den litauiska riksåklagaren.

EU-domstolens mål C-508/18, C-82/19 och C-509/18

Advokat blev Slovakiens första kvinnliga president

Zuzana Čaputová, tidigare advokat, är sedan den 15 juni Slovakiens första kvinnliga president. Zuzana Čaputová var verksam som advokat med egen firma från 2010 till mars 2019, då hon utträdde ur slovakiska advokatsamfundet. Fram till valsegern var hon vice ordförande i det socialliberala partiet Progressiva Slovakien, som hon var med om att grunda 2018.

IBAHRI fördömer återupptaget dödsstraff

International Bar Associations människorättsinstitut IBAHRI fördömer starkt beslutet av USA:s regering att fastställa avrättningsdatum för fem dödsdömda fångar. Regeringen bryter därmed ett 16 år långt informellt moratorium för federala avrättningar.

– Dödsstraffet är ett barbariskt och inhumant bruk som inte kan rättfärdigas under några omständigheter. Vi uppmanar USA:s regering att bibehålla moratoriet för det federala dödsstraffet med det slutliga målet att avskaffa dödsstraffet, säger Anne Ramberg, en av IBAHRI:s ordförande.

IBAHRI fördömer dödsstraff mot tonåring

International Bar Associations människorättsinstitut IBAHRI fördömer att Saudiarabien kan utdöma dödsstraff mot Murtaja Qureiris, som bara var 13 år när han greps 2014. Murtaja Qureiris har hållits häktad sedan dess och är nu 18 år.

– Det här ärendet är en arrogant demonstration av de saudiska myndigheternas inhumana brist på respekt för rättsstatliga värderingar och skyddet för mänskliga rättigheter, säger Anne Ramberg, en av IBAHRI:s ordförande.

Barrister ny brittisk lordkansler

Den engelske advokaten Robert Buckland har utsetts till ny brittisk lordkansler och därmed justitieminister i premiärminister Boris Johnsons regering. Lordkansler betraktas som det högsta världsliga ämbetet i Storbritannien.

Robert Buckland blev engelsk barrister 1991 och antogs som queen’s counsel 2014 i samband med att han utsågs till solicitor general, biträdande kronjurist. Han blev ledamot av det brittiska parlamentet 2010.

Sekretessavtal får inte hindra anmälningar

Brittiska underhusets kvinno- och jämställdhetskommitté uppmanar i en rapport det engelska advokatsamfundet Law Society att se över sina riktlinjer om sekretessavtal.

Kommittén vill att tillsynsorganet Solicitors Regulation Authority (SRA) gör det klart att advokatbyråerna måste följa stränga etiska regler när de utformar sekretessavtal. Kommittéordföranden Maria Miller säger att byråerna har en plikt att skapa en trygg miljö för sina anställda.

Förra året varnade SRA advokatbyråerna för att använda sekretessavtal till att hindra anställda att rapportera sexuella övergrepp.

Annons
Annons