search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Lina är Sveriges yngsta advokat

Den 13 juni antogs Lina Andréasson som ledamot av Advokatsamfundet. Med sina 26 år är hon Sveriges just nu yngsta advokat – och troligen den yngsta i modern tid som har blivit advokat i Sverige. Lina arbetar vid Moll Wendén Advokatbyrå i Malmö.

Du är ledamot av Advokatsamfundet sedan två månader, just nu Sveriges yngsta advokat och en av de yngsta som har antagits som ledamot. Hur känns det?

– Det känns väldigt bra att äntligen kunna titulera mig advokat vilket varit ett mål sedan jag började arbeta på advokatbyrå. Att jag dessutom blivit det så tidigt gör det ännu mer speciellt och något som jag är extra stolt över.

Hur har du gjort för att kunna bli advokat så tidigt?

– Den främsta anledningen är att min bror började skolan ett år tidigare och att mina föräldrar inte tyckte att jag skulle gå tre år under honom i skolan. Jag hoppade därför över förskoleklass och började ettan direkt efter förskolan. Efter gymnasiet funderade jag egentligen aldrig på att göra något annat än att studera vidare, så jag påbörjade juristprogrammet vid Lunds

universitet hösten direkt efter studenten. Utan uppehåll i utbildningen tog jag min juristexamen när jag var 22 år, och veckan efter började jag min anställning på Moll Wendén Advokatbyrå. Drygt tre år senare hade jag avlagt min advokatexamen, kunde ansöka om inträde till Advokatsamfundet och blev intagen som ledamot fem dagar efter min 26-årsdag.

Varför har du valt advokatyrket? 

– Under utbildningen fick jag genom extrajobb och praktik insyn i vad det innebär att arbeta på en advokatbyrå. Jag förstod då att advokatyrket till stor del består av de delar som gjort att jag sökt mig till juridiken från första början, vilket var mitt intresse för problemlösning och argumentation. Dessutom insåg jag att det är ett socialt arbete i form av såväl klientkontakt som arbete i team vilket jag uppskattar.

Vad är det mest inspirerande med att arbeta som advokat?

– Det mest inspirerande med att arbeta som advokat är enligt mig att få skapa och skräddarsy material för varje klient. Jag gillar att skriva och fundera, vilket har gjort att avtalsskrivning är ett av mina favoritmoment i arbetet. Den bästa känslan är när jag suttit och knåpat länge med ett avtal och till slut allt faller på plats.

Vilka är de största utmaningarna?

– Den största utmaningen med advokatyrket för mig är det höga tempot tillsammans med de stora kraven på noggrannhet. När klienterna vänder sig till oss behöver det ofta gå snabbt och vi behöver kunna leverera rådgivning och dokument med korta deadlines. Samtidigt kan det bli stora ekonomiska konsekvenser om något blir fel. Det sätter en väldigt stor press och är stressande i perioder. En annan utmaning enligt mig är att vi biträder klienter inom många olika branscher med vitt skilda behov. Det gäller därför att sätta sig in i och förstå varje klients verksamhet för att kunna ge dem bästa möjliga rådgivning.

Hur tänker du dig din framtid i advokatyrket?

– Jag har i princip alltid haft tydliga mål att sträva mot och det senaste har varit att bli advokat. Nu när jag blivit det är nästa mål inte helt tydligt för mig vilket känns lite ovant. Planen nu är framför allt att fortsätta att specialisera mig inom områdena arbetsrätt och kommersiella avtal och att skapa mig ett större klientnätverk. Lite längre fram tänker jag sätta mig ned för att fundera mer över framtiden och sätta upp nya delmål för mig själv och min karriär.

Annons
Annons