search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

”Böckerna om Ture Sventon har jag läst om i olika omgångar”

Advokat Sven Unger, senior adviser på Mannheimer Swartling i Stockholm och tidigare ordförande i Advokatsamfundet, inte bara läser böcker – han skriver egna också.

Hinner Du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på Ditt nattduksbord?

– Ja, och jag läser nästan lika mycket som jag skriver. Mitt nattduksbord är snarast en bokhylla översvämmad av ett växlande antal böcker och tidskrifter av olika ålder, djup och längd; just nu till exempel ”Aldrig näcken” av Stieg Trenter, ”Stångkorv & Bordeaux” med texter av Alf Henrikson, ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson, ”Svenskt ortnamnslexikon” och ”The Economist”. Där finns alltid ett ex av Hjalmar Gullbergs samlade dikter. – Jag erkänner gärna att jag för nu rätt länge sedan gett upp försöken att ta mig igenom ”Bröderna Karamasov” och James Joyces ”Ulysses”, liksom en del andra paradrätter i den litterära kanonmaten, och i ”På spaning efter den tid som flytt” har jag inte kommit längre än till madeleinekakan.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar Du?

– Här hänvisar jag till mitt vördade och älskade universitets motto: ”Ad utrumque”, underförstått ”paratus”, det vill säga jag är beredd till bådadera. Detta gäller både mitt läsande och mitt skrivande. När det gäller mitt skrivande får uttrycket ”skönlitteratur” ges en mycket generös tolkning.

Vilken är Din starkaste läsupplevelse i livet?

– Som barn var det ”Greven av Monte Christo” och böckerna om Ture Sventon. Något senare i livet var det Olle Holmbergs vänbok om Hjalmar Gullberg.

– Böckerna om Ture Sventon har jag för övrigt gärna läst om i olika omgångar. De innehåller en litteratur av en lite speciell sorts kvalitet. När Du läser en bok när Du är 8 år uppskattar Du den av ett visst skäl, när Du är 18 år av även andra skäl, och när Du är 48 år har Du hittat ytterligare en dimension som Du tycker om. Böckerna om Ture Sventon är sådana. Astrid Lindgrens böcker är andra exempel. För att inte tala om texterna om Nalle Puh och Mumintrollen. Samma upptäckarglädje kan man känna även inför bilderna till alla fyra exemplen.

Vilken bok skulle Du köpa till en god vän just nu?

– Hellre än en köpebok skulle jag nog snarare välja att ge bort någon av de böcker jag skrivit själv, med tanke på det oerhörda värdet för mottagaren. Det är ju också en fin känsla att kunna ge bort något som man själv tycker mycket om.

Annons
Annons