search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

”Vandringen är det perfekta sättet att rensa hjärnan”

Berend Crans är en nederländsk advokat inriktad på luftfartsrätt och delägare i advokatfirman Norton Rose Fulbright LLP i Amsterdam, och fram till 2017 på De Brauw. Den 31 mars i år inledde han sin vandring från Haarlem i Nederländerna till Santiago de Compostela, totalt 3 100 kilometer. Under vandringen samlar Berend också in pengar till KiKastiftelsen mot barncancer.

Varför gör du det här?

– Det känns lite grann som en mental omstart, ett sökande efter den jag var när jag inledde min 42-åriga advokatkarriär. Jag tänker mig att vandringen är det perfekta sättet att rensa hjärnan och få sysselsätta sig med tillvarons grundläggande frågor: var kommer jag att vara ikväll, hur blir vädret, var ska jag äta och var ska jag sova? Nu när jag närmar mig slutet på min advokatkarriär ger vandringen också en möjlighet att fundera över vad jag ska göra sedan när jag lämnar advokattillvaron.

Hur har dina kollegor reagerat på projektet?

– Mina kollegor på Norton Rose Fulbright har stöttat mig fantastiskt. Vi planerade tillsammans för att möjliggöra min långa frånvaro, och för att inte våra klienters transaktioner skulle påverkas. Rent praktiskt gick det till så att andra delägare har varit delaktiga i mina ärenden utan kostnad för klienterna.

Hur har vandringen varit hittills?

– Det har varit en underbar upplevelse. Efter två veckor har man helt slutat att tänka på de vardagliga problemen. Man kan släppa alla bekymmer, för det finns annat att bekymra sig för. Vart ska jag i morgon? Var ska jag sova i natt? Kommer mina strumpor att ha torkat till i morgon? Det är sådana grundläggande problem som är närmast till hands.

Vad har varit bäst?

– Att möta andra pilgrimer. Varje pilgrim har sina egna anledningar att göra vandringen, men samtidigt verkar vi ha mycket gemensamt. Dessutom har jag fått uppleva dagar när livet är så bra som det kan bli: en vacker väg att gå, blå himmel, kroppen i toppform och 14 kilo ryggsäck känns viktlös.

Några problem på vägen?

– Massor! Att gå i åtta timmar i belgiska Ardennerna utan att möta en enda människa, traska genom övergivna byar där det verkar vara helt folktomt. Vara vilse i skogen, och när jag äntligen hittade rätt väg var jag plötsligt fast i en flock med kor och tjurar. Jag blev tvungen att kasta mig över ett staket med min ryggsäck, som inte alls kändes viktlös just då. Och slutligen har det varit många besvikelser, som när man efter timmar av vandring når fram till en by, och allt visar sig vara helt stängt.

Hur mycket pengar har du samlat in?

– Jag vet inte riktigt. Jag gissar att det är omkring 5 000 euro, fortfarande långt under mitt mål på 20 000 euro. Jag hoppas att det kommer in mer pengar framöver. Om någon svensk kollega vill bidra, så gå in på min webbplats och läs hur man kan göra det.

Vad har du för råd till advokater som planerar att ta ledigt för att göra något helt annat än arbeta?

– Överväg en pilgrimsvandring. Oavsett om du är religiös eller inte kommer pilgrimsfärden att berika dig andligen och ge oförglömliga upplevelser.

Följ Berend Crans vandring på www.itsalongway.nl. Där finns också information om hur du kan bidra till insamlingen (klicka på KiKa). Om det blir något problem med donationen går det bra att mejla Berend på berend@itsalongway.nl så försöker han hjälpa dig.

Annons
Annons