search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
 • Aktuellt

Notiser bransch

Stor uppslutning vid Anne Rambergs sista Hildamöte

Den 8 maj samlades omkring 20 av ”storhildorna”, medlemmarna i det kvinnliga juristnätverket Hilda, till möte på Advokatsamfundets kansli i Stockholm. Det var sista gången Hilda möts under ledning av initiativtagaren till nätverket, Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, som går i pension efter sommaren.

Medlemmarna i Hilda är kvinnliga chefer inom rättsväsendet, förvaltningen och advokatkåren. De träffas återkommande för att diskutera Hilda och dess arbete, som har till syfte att stödja kvinnor inom yrkessektorn i deras professionella utveckling.

Advokat Gaby Lasky prisas

Stiftelsen Anna Dahlbäcks Minnesfond har beslutat att tilldela advokat Gaby Lasky 2019 års stipendium. Den israeliska advokaten Gaby Lasky har under många år verkat för grundläggande demokratiska värden, främjat mänskliga rättigheter och bevakat lagstadgad rätt i konflikten mellan Israel och Palestina. I sin yrkesutövning åtar hon sig kontroversiella fall och försvarar både palestinska och israeliska klienter med stor juridisk skicklighet.

Gaby Lasky belönas för sitt stora engagemang och civilkurage i arbetet för jämlikhet och rättvisa. Hon har inte förtröttats i sina ansträngningar att värna om Israel som rättsstat trots att hon utsatts för trakasserier och hot. Stipendiet utdelas vid en ceremoni i Svenska Läkaresällskapets konferenslokal i Stockholm den 6 september.

Cederquist och Agnes fick årets Justitiapris

Justitiapriset för 2019 gick till advokatbyrån Cederquist.

Enligt motiveringen har byrån ”utmärkt sig genom att visa på hur arbetet för ökad jämställdhet har genomsyrat alla delar av byråns verksamhet”.

Det nyinrättade priset Årets Justitia gick till advokat Agnes Hammarstrand på Delphi. Hon beskrivs i motiveringen som ”en framträdande röst för jämställdhet i en mansdominerad bransch” och som en person som ”själv spräckt glastak och använder sin plattform för att lyfta frågan om en mer jämställd advokatbransch”.

Justitiapriset inrättades sommaren 2016 av juristen Louise Meijer, och delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som bäst jobbar med jämställdhet.

Den nyinrättade utmärkelsen Årets Justitia ges till en person som gjort insatser för jämställdheten i juristvärlden.

Nya uppdrag och utmärkelser

 • Linos-Alexandre Sicilianos från Grekland är från den 5 maj ny ordförande i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Han efterträdde Guido Raimondi från Italien.
 • Domarna Katarina Påhlsson och Per Lennerbrant utsågs av riksdagen den 15 maj till nya justitieombudsmän. Katarina Påhlsson är lagman i Svea hovrätt och medlem av nätverket Hilda. Per Lennebrant är i dag chefsrådman vid Stockholms tingsrätt. De tillträder den 9 september 2019.
 • Fredrik Mellqvist är ny generalsekreterare för Brottsofferjouren Sverige (BOJ). Den 15 maj tillträdde han posten.
 • Professor emerita Ann Numhauser-Henning har tilldelats det internationella arbetsrättspriset the 2019 LLRN Bob Hepple Award for Lifetime Achievement in Labour Law.
 • Juristen Sofia Wallström har utsetts till ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Hon tillträder sin tjänst den 24 juni.
 • Mikko Manner har utnämnts till ny managing partner för advokatbyrån Roschier. Pontus Enquist blir ansvarig delägare för Stockholmskontoret och efterträder Fredrik Rydin som blir styrelseordförande för byrån. Alla tre tillträdde sina nya roller den 1 juni.
 • Elin Siwers blir senior expert inom entreprenadrätt på advokatfirman Delphi i Göteborg. Elin kommer närmast från Vinge.
 • Advokat Tom Kronhöffer är ny delägare i Next Advokater. Han kommer närmast från advokatbyrån Ramberg.
 • Advokat Magdalena Berg är ny delägare i Magnusson, där hon ska leda arbetet inom tvistelösning och arbetsrätt. Magdalena kommer från Baker McKenzie.
 • Karlerö Liljeblad KLA Advokatbyrå lägger ned sin verksamhet den 1 juni. Flera av byråns jurister fortsätter tillsammans i den nystartade byrån More.
 • Advokat Hans Liljeblad återinträder som delägare i advokatbyrån Hellström den 1 juni. Hans var med och grundade Hellström.
 • Andrea Arrehed är ny del­ägare i Delta Advokatbyrå, där hon också tidigare har varit verksam.
 • Mattias Lindberg är ny delägare i Bird & Bird. Mattias kommer närmast från boutiquebyrån Affärsadvokaterna.

Sara Kihlberg är Advokatsamfundets nya ekonomichef

Advokatsamfundets nya ekonomichef Sara Kihlberg är ekonom med inriktning redovisning och har mångårig erfarenhet av medlemsföreningar och stiftelser.

– Det känns spännande att arbeta på Advokatsamfundet och jag hoppas att kunna bidra med mina erfarenheter och kunskaper i Advokatsamfundets fortsatta utveckling. På fritiden hittar ni mig sysselsatt med min stora familj eller i stallet!

Annons
Annons