search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Efter en krävande dag på jobbet blir en färd ut i rymden bra

Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, läser mycket på tåget mellan Uppsala och Stockholm.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Jag läser ganska mycket, inte minst på tågresorna mellan Uppsala och Stockholm. Har som så många andra ofta flera böcker på gång samtidigt, så humöret kan få styra vad jag läser en viss dag eller kväll. Eftersom vardagen är full av rätt så faktaspäckat läsande så brukar jag oftast läsa böcker av ett helt annat slag när jag själv får välja. Science fiction och fantasy är genrer där jag ofta har minst en volym på gång. Nu senast var det Tiamat’s Wrath, en bok i en serie av framtidsvisioner skrivna av medarbetare till den betydligt mer kände George R. R. Martin (Game of Thrones) under författarnamnet James S. A. Corey. Spännande grejer! Läste nyligen Kjell Westös Den svavelgula himlen, en familjeskildring i finlandssvensk miljö. Oväntat bra, jag brukar inte gilla den typen av böcker så mycket. Sen har jag Hate Speech and Democratic Citizenship av Eric Heinze på gång, men det går lite trögt, den är en ganska teoretisk framställning om ett ständigt aktuellt problem. Och så läser jag den tyske generalen Guderians memoarer från andra världskriget, där inte minst hans detaljerade beskrivningar av möten med Hitler ger (skrämmande) inblickar i den nazistiska statens inre liv.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– Som redan framgått läser jag gärna både och. Samtidigt. Föredrar inget rent generellt, utan låter stunden styra vad som passar bäst. Efter en krävande dag på jobbet blir en färd ut i rymden bra, men en kväll framför brasan med en kopp te kan historiska skildringar kännas bättre. Då är det bra att ha några olika att välja på.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Det är ju så klart svårt att välja. Jag läste Tolkiens Sagan om ringen som ung och den gjorde starkt intryck, läser ju fortfarande sådana ”barnböcker”. En sommar då jag var rätt ung läste jag en biografi över Napoleon och har sedan dess läst mycket historiskt, inte minst med militärhistorisk inriktning. Och någon gång i övre tonåren fick jag En dag i Ivan Denisovitjs liv i händerna och kunde inte släppa den, läste ut den samma dag. Oerhört stark. Det är tre kandidater.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– The Fifth Season av N. K. Jemsin. Smart, modern fantasy med originella idéer och god berättarteknik. För den som inte är frälst, men skulle vilja prova nåt utan alver med spets­iga öron …

Annons
Annons
Annons
Annons