search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Hundraårsjubileum för kvinnliga jurister
1919, för ett hundra år sedan, röstade det brittiska parlamentet igenom Sex Disqualification (Removal) Act Därmed öppnades juristkarriären för kvinnor i Storbritannien. Sex år tidigare, 1913, vägrades kvinnor att delta i Law Societys advokatexaminationer. Beslutet överklagades av Gwyneth Bebb och tre andra kvinnor, men fastslogs av appellationsdomstolen. Domstolen fann att kvinnor inte var att betrakta som personer enligt Solicitors Act från 1843.

Ett år efter lagen som förbjöd könsdiskriminering bland annat i yrkeslivet blev Madge Easton Anderson den första kvinnliga advokaten i Storbritannien, efter att hon godkänts som solicitor i Skottland. 1922 fick också England fyra kvinnliga advokater i Carrie Morrison, Maud Crofts, Mary Pickup and Mary Sykes.

e-Curia: digitalt i EU-domstolen
EU-domstolen har nu gått över till ett helt digitaliserat målhanteringssystem. Från och med den 1 december ska alla dokument inom mål hos EU-domstolen lämnas via appen e-Curia.

Advokater som företräder parter i mål i EU-domstolen, och som ännu inte skapat ett konto i e-Curia, uppmanas nu att ansöka om ett konto. Ansökan kan ta lite tid att behandla.

e-Curia gör det möjligt för domstolen och parterna att lämna dokument, men också att följa målet och sortera dokumenten på ett smidigt sätt.

Mer information om e-Curia och en utförlig manual finns på Europadomstolens webbplats https://curia.europa.eu.

Annons
Annons