search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Göran Rise skildrar det storpolitiska spelet om makt, pengar och girighet

Advokat Göran Rise, sedan 30 år verksam i Spanien, vill i en serie romaner ge läsaren en verklig och sann bild av hur en advokat arbetar med stora ekomål. I november släpptes debutromanen Bulvanen.

Efter dryga 50 år i den juridiska branschen har du nu skrivit en serie romaner. Varför gav du dig på detta?

– Min tanke var från början att skriva en serie om advokat­yrket och alla de motgångar och glädjeämnen som det för med sig. Efterhand förstod jag att enbart berättelser om att vara advokat inte skulle bli tillräckligt spännande läsning. Jag beslöt mig att skriva en serie om fem romaner med inslag av krafterna bakom det politiska spelet i Mellersta Östern.

Berätta om böckerna!

– Berättelserna har sin utgångspunkt i San Pedro de Alcántara, en stad utanför Marbella. I min omgivning, på spanska Solkusten, finns bland andra kungafamiljen från Saudiarabien, Assad i Syrien liksom ”rester” av Muammar Gaddafi och inte minst av ryska oligarker och Putin. Dessutom är jag mycket intresserad av internationell politik och i synnerhet av motsättningarna i Mellersta Östern. Jag beslöt mig därför att romanerna skulle ha som gemensamma nämnare det storpolitiska spel som nu pågår om makt, pengar och girighet i terror och hot. Huvudpersonen, advokat Carl B. Lambert, är en fantasifigur, men han har givetvis många karaktärsdrag av mig. Bulvanen bygger på tre verkliga fall som jag gjort till ett med en bulvan. Men för vem är Lamberts klient bulvan? Ja, det får läsaren själv räkna ut!

Har du fått några reaktioner från advokatkollegor?

– Ja, det har jag fått och det är väldigt roligt. Mina berättelser är krävande och läsaren måste anstränga sig, vilket är ett medvetet drag.

Annons
Annons