search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Restaurangätandet blev en hobby för Jan Frydman

Du är advokat men också matbloggare. Berätta om din blogg!
– Det är egentligen två fora: jag har en länk från min advokatbyrås hemsida till vad jag kallar FrydmanGuides. Den innehåller min samling av favoritrestauranger i olika delar av världen, för närvarande drygt 200 restauranger i 32 städer, som jag försöker uppdatera årligen. Dessutom har jag en blogg på Facebook med samma namn, där jag lägger in intressanta matupplevelser när de inträffar.

Hur började bloggandet?
– Det började för 12 år sedan medan jag arbetade i Bryssel. Mitt matintresse hade på något sätt blivit känt, och jag blev ombedd att skriva en månatlig restaurangrecension i en lokal tidning. Artiklarna blev ganska populära, och många läsare skrev och bad mig om att lägga ut artiklarna på nätet så de kunde hittas lättare. Jag var länge tveksam till att börja med detta, men många bad mig också om restaurangtips, och jag tyckte till slut att det kanske kunde vara praktiskt att kunna hänvisa till min hemsida. Sedan kom bloggen som ett mera uppdaterat komplement.

Varifrån kommer dit matintresse?
– Under större delen av min karriär har jag haft arbeten som ofta tog mig på resor till många platser i världen. Jag behövde därför äta på restaurang två till tre gånger om dagen, och jag upptäckte då hur stora skillnaderna var mellan bra och dåliga ställen. Så det gällde att hitta dem som var bra, och undvika de dåliga! Jag började intressera mig för hur man gör detta, och det blev något av en hobby. Nästan alla hobbyer är ju ”frivilliga” i den meningen att man inte måste utöva dem, men att äta är ju nödvändigt, så det kändes som ett angeläget intresse.

Hur hittar du bra restauranger?
– Jag följer noga vad som ”gäller” där jag befinner mig och försöker hålla mig uppdaterad. Mitt bästa tips är annars att söka upp den lokala matmarknaden och fråga slaktaren eller grönsakshandlaren vart han tar familjen på söndagsmiddag. Då är sannolikheten större att man får en genuin och prisvärd matupplevelse. En annan trevlig metod är att promenera runt i staden och hitta något själv. Då får man samtidigt upp aptiten.

I vilken stad äter man bäst?
– Matintresset och restaurangkvaliteten har på senare år formligen exploderat på många platser, inte minst i Stockholm. Och vet man vart man ska gå kan man äta bra i nästan alla storstäder. Men jag skulle säga att det är svårt att få en dålig måltid i Bryssel eller Tokyo.

Var äter man bäst i Stockholm?
– Jag är lite av en ”allätare”; ibland blir det modernt och lätt på Gastrologik eller Volt, men oftast en torskrygg på Sturehof eller en Biff Rydberg på Operabaren.

Har du något favoritkök i världen?
– Dött lopp mellan Italien och Japan.

Vad är det konstigaste du har ätit?
– Det var nog någonting i Peking som jag fortfarande inte vågat fråga vad det var.

Favoriträtt?
– Min mors köttbullar.

Finns det någon restaurang du varit på som särskilt lockar advokater?
– Det finns några restauranger i Washington DC (som The Old Ebbit eller The Palm) och New York (till exempel 21 Club, Michaels eller Four Seasons) där man kan äta ”power lunch” och där man kan hitta många advokater …

Vilken är den bästa maten inför en viktig process eller förhandling?
– Något lätt men ändå mättande, kanske en ”stor sushi”.

www. frydman. se

Förutom sin matblogg driver advokat Jan Frydman advokatbyrå. Han arbetar dessutom som rådgivare till Sveriges EU-kommissionär, Cecilia Malmström, och är chef för den svenska delegationen till Rådet för de europeiska advokatsamfunden. Just nu vikarierar han för Advokatsamfundets ställföreträdande chefsjurist Johan Sangborn.

Annons
Annons