search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Advokatdagarna

Johan Eriksson prisad för framstående insatser

En trevlig, lugn, säker och kompetent stjärn­advokat fick Advokatsamfundets pris för framstående insatser inom juridiken. 

Generalsekreterare Anne Ramberg sparade inte på superlativen när hon presenterade årets pristagare, brottmålsadvokaten Johan Eriksson. Hon konstaterade att Eriksson i sin roll som försvarare gjort sig känd för sin integritet och sin oräddhet, vilket han bland annat visade i det så kallade kokainmålet, där han var mycket kritisk mot hur åklagarna bedrev sin förundersökning.

Anne Ramberg nämnde i sin presentation av pristagaren också Johan Erikssons insatser som föreläsare och författare av en användbar handbok för försvarare. Hon pekade också på Erikssons ”utomordentligt professionella och sympatiska framträdanden i media”, där han ofta fått förklara svåra rätts­tillämpningsfrågor.

Pristagaren själv, Johan Eriksson, var stolt och glad över priset. Han berättade att han släktforskat lite inför sitt tacktal, eftersom pristagare ofta pekar på viktiga föregångare i familjen. Johan Eriksson fann dock mest fattighjon och soldater på sin fars sida, och musiker och motståndsmän på moderns.

– Men kanske finns det en sammanhållande länk här ändå, en slags kämpaanda. Och det är ju vad jag också har haft att erbjuda mina klienter, kämpaglöd. Den har jag kvar och det tänker jag fortsätta ha, för vi behöver den, sa Johan Eriksson, som hoppades att priset kanske skulle få beslutsfattare att lyssna när han pekar på saker som behöver förändras.

Johan Eriksson läste också, till åhörarnas förtjusning, upp den ansökan som ledde fram till hans första arbete på Björn Rosengrens advokatbyrå. I brevet konstaterar den unge Johan Eriksson att han inte har någon praktisk erfarenhet av straffrätt, eller egentligen inte av någon juridik alls, vilket inte hindrade advokat Björn Rosengren från att anställa honom. ¶

Annons
Annons
Annons