search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Fängslad iransk advokat prisas för sitt arbete

Yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN tilldelar 2018 års Tucholskypris till den iranska människorättsjuristen och skribenten Nasrin Sotoudeh. 

Nasrin Sotoudehs vän, advokaten och mottagaren av Nobels fredspris 2003 Shirin Abadi, tog emot Soutedehs pris i Stockholm eftersom Nasrin befinner sig i iranskt fängelse. Sotoudeh har försvarat flera kvinnor som protesterat mot Irans slöjkrav.

Varför kan inte Nasrin Sotoudeh hämta sitt Tucholskypris i Stockholm?
– Nasrin är dömd till fem års fängelse för att ha ”hotat rikets säkerhet”, men i själva verket har hon försvarat flera kvinnor som protesterat mot slöjkravet och gripits av moralpoliser. Hon sitter i Evin-fängelset norr om Teheran. Därför kan hon tyvärr inte hämta sitt pris, säger Shirin Abadi. Hur mår Nasrin Soutedeh?

Och vad sa hon till dig när hon fick veta att hon tilldelats Tucholskypriset?
– Nasrin är en mycket stark person. Hon mår väldigt bra såväl fysiskt som psykiskt. Nasrin blev mycket glad när hon fick veta att hon tilldelats Tucholskypriset. Detta pris betyder oerhört mycket för henne och kan påskynda hennes frihet lite. Hon har bett mig att i hennes namn tacka Sverige och Svenska PEN för stöd och solidaritet. Och jag känner mig hedrad av att jag får hämta detta pris i Nasrins namn. Detta pris är en symbol för yttrandefrihten.

Advokatsamfundet i Teheran belade Soutedeh med ett förbud att bedriva advokatverksamhet. Är det staten som bestämmer i Advokatsamfundet i Iran?
– Det är inte lätt att svara på din fråga. Advokatsamfundets ledning väljs av medlemmarna, men de förtroendevalda måste godkännas av den iranska staten, säger Shirin Abadi.

Advokaten Zeynab Taheri, som varit den dödsdömda svenska medborgaren och KI-forskaren Ahmedreza Djalalis advokat, sitter också i fängelse. Hur bedömer du de kvinnliga juristernas arbetssituation i Iran?
– För närvarande sitter två kvinnliga advokater i fängelse. Nyligen lämnade en tredje kvinnlig advokat, Xweda Hamid, fängelset mot borgen.

Får man välja sin advokat i Iran?
– Under utrednings- och förundersökningsprocessen får politiska fångar, enligt Irans strafflag, endast använda de försvarsadvokater som staten utser. Och det som avgör en dom är det som kommer fram i en förundersökning. Den anklagade får välja advokat efter förundersökningsfasen, men då är det mycket för sent att få juridisk hjälp, säger Shirin Abadi.

Kurdo Baksi

Svenska PENs motivering
Motiveringen lyder: ”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran, tilldelas skribenten och människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh Tucholskypriset 2018. Med stort rättspatos fortsätter Sotoudeh, år efter år, kämpa för fängslade och hotade författare, journalister och kvinnoaktivister i landet.”

Annons
Annons