search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Pedagogiskt om rättskipning på Uppsala stadsteater

Hur är det att sitta som domare och döma i ett allvarligt brottmål? I Uppsala stadsteaters uppsättning En advokats död får publiken både uppleva fint skådespeleri och testa rollen som nämndemän.

Advokaten af Möllersvärd är en ytterst otrevlig människa. Han sextrakasserar sina biträdande jurister, försöker mobba bort byråns trogna sekreterare för att ersätta henne med någon som är ”trevligare för besökarna att titta på”, övar utpressning mot sin advokatkollega och bedrar sin hustru.

Alla vill kort sagt bli av med advokat af Möllersvärd, som i skådespelaren Gustav Levins skepnad verkligen är en avskyvärd person. Lämpligt nog dör han också, natten före den av alla så fruktade 60-årsfesten på Uppsala slott.

Det är utgångspunkten i pjäsen En advokats död, skriven av advokat Anders Frigell och spelad på Uppsala stadsteater. Publiken får under första akten följa det drama som leder fram till af Möllersvärds frånfälle. Därefter inbjuds publiken att, över en måltid, prata omkring vad de sett och med hjälp av relevanta utdrag ur strafflagen diskutera vem som är skyldig till vad, innan det är dags för huvudförhandling.

Under den andra akten, huvudförhandlingen, tas scenen över av professionella jurister och advokater. Flera framträdande jurister och advokater alternerar i rollerna, bland dem Advokatsamfundets förre ordförande och före detta justitierådet Stefan Lindskog. Vid premiären satt justitiekanslern Mari Heidenborg ordförande med jur. dr Henrik Bellander som notarie. Advokat Anders Frigell agerade åklagare, medan samtliga fyra misstänka något otraditionellt försvarades av advokat Leif Ericksson.

Efter förhör och pläderingar återstår sedan för nämnden, alltså den 130 personer stora publiken, att under ledning av en ibland något fnissig ordförande komma fram till en dom mot de fyra misstänkta. Exakt vad som sades vid överläggningarna får naturligtvis inte yppas.

Annons
Annons